Gemeente Den Haag

Alle Hagenaars van 75 jaar en ouder houden ook na 2008 dezelfde huishoudelijke zorg die ze nu krijgen. Het Haagse college van burgemeester en wethouder heeft besloten de nu nog geldende indicaties van deze groep 'administratief om te zetten'.
Het gaat bij deze maatregel om een groep van ruim 5500 Haagse ouderen. Zij houden hiermee in 2008 en later recht op hetzelfde soort en dezelfde hoeveelheid huishoudelijke hulp.

Met de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de beoordeling van aanvragen voor huishoudelijke hulp een gemeentelijke taak. Ook alle bestaande beschikkingen moeten de komende tijd opnieuw beoordeeld worden. In Den Haag gaat het om ruim 8400 aanvragen waar vanaf 2008 een nieuw besluit over moet worden genomen.

Uitgangspunt is dat de mensen daar zo weinig mogelijk hinder van moeten ondervinden, stelt verantwoordelijk wethouder Bert van Alphen. 'De praktijk wijst uit dat de zorgbehoefte bij de groep 75+ nauwelijks minder wordt'.

De wettelijk verplichte herindicatie zal volgens Van Alphen dan ook in vrijwel alle gevallen leiden tot een ongewijzigde voortzetting van de huishoudelijke hulp. Om die reden is besloten om deze indicaties administratief om te zetten. Het besluit voorkomt niet alleen mogelijke onrust, verwacht Van Alphen, maar leidt bovendien tot een stevige kostenbesparing.

Ook voor de overige Hagenaars die al huishoudelijke zorg krijgen geldt dat hun aanvraag in eerste aanleg automatisch wordt omgezet, met als verschil dat dit voor maximaal een jaar is. In de eerste helft van 2008 worden hun aanvragen opnieuw beoordeeld.