Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Weermagazine over Mediterraan noodweer
Hooikoorts in de herfst, de ozonlaag, Morning Glory en de Griekse bosbranden
19 oktober 2007 - Achttien Nederlandse gezinnen kwamen in de problemen door noodweer deze maand aan de Spaanse oostkust. Vooral in de herfst zijn de mediterrane stortbuien een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Weerman Jordi Bloem bespreekt het in Weermagazine. Weermagazine oktober/november 2007
Weermagazine oktober/november 2007
"De combinatie van het nog warme zeewater en een koude bovenlucht is de oorzaak van de grote hoeveelheden neerslag die met deze buien gepaard gaan", schrijft Bloem. De hoeveelheden liegen er inderdaad niet om. Zo kregen plaatsen als Orba en Vall d'Ebro in de bergachtige streken ten noorden van Alicante op 12 oktober liefst 400-450 mm te verwerken. Valencia kreeg 171 mm, geen record overigens want op 16-17 november 1956 viel hier 263 mm. Jávea kreeg op 1-2 november 1957 liefst 878 mm en begin november 1987 viel in Oliva 817 mm! Aldus weerman Jan Visser die het Spaanse weer op de voet volgt en in september vorig jaar in Barcelona zelf een indrukwekkend onweer meemaakte met in korte tijd liefst 71.000 ontladingen. U leest er alles over, ook over zwaar weer in Italië, Griekenland en Turkije, in het nieuwe herfstnummer van Weermagazine. De actualiteit met waarschuwingen voor het weer in Europa kunt u tegenwoordig op de voet volgen Meteoalarm.

Hooikoorts in de herfst
Natuurlijk is er ook aandacht voor het herfstweer in Nederland. Niet alleen voor de herfstkleuren maar ook voor "Hooikoorts in de herfst", wie had dat ooit verwacht? Baltus Zwart en Arnold van Vliet signaleren dat de klimaatverandering voor grote veranderingen zorgt in de dieren- en plantenwereld. Denk maar aan de ziekte van lyme door de recente opmars van de teek en de snel om zich heen grijpende blauwtongziekte. Nu dus ook al een toenemende kans op hooikoorts in de nazomer en herfst door de plant Ambrosia die zich hier dreigt te vestigen. De natuurkalender, die Arnold van Vliet heeft opgezet maakte vorig jaar al melding van 160 plaatsen waar de Ambrosia is waargenomen.

Montreal Protocol: succesvol milieubeleid
Ozononderzoeker Peter Siegmund van het KNMI staat stil bij het Montreal Protocol dat dit najaar twintig jaar bestaat. Dit verdrag beschermt de ozonlaag door de productie van ozonlaag afbrekende stoffen terug te dringen. En met succes: sinds de afsluiting van het Verdrag is de productie vann ozonlaag afbrekende stoffen afgenomen.

Aarde brandt voortdurend
Ook de recente Griekse bosbranden ontbreken niet in dit nummer van Weermagazine. Kees Floor volgde de branden op de voet aan de hand van satellietfoto's. "Bosbranden zijn eerder en beter te traceren met de hulp van een nieuwe weersatelliet. De nieuwste satelliet in de ruimte seint ieder kwartier actuele gegevens, zodat blussers op aarde sneller kunnen ingrijpen", berichtte het ANP naar aanleding van de internationale satellietconferentie onlangs in Amsterdam. De branden brengen volgens Floor rook- en roetdeeltjes in de atmosfeer die wekenlang in de atmosfeer kunnen blijven hangen. Het Nederlandse Ozone Monitoring Instrument (OMI) liet de rooksporen duidelijk zien aan de hand van metingen van stikstofdioxide (NO2).

Verder in Weermagazine: surfen op de Morning Glory, een reusachtige en voor zweefvliegers levensgevaarlijk fenomeen, in het oog van de orkaan met RTL weerman Reinier van den Berg, het wijnjaar nader verklaard, het uitgebreide zomeroverzicht van Rob Sluijter en kiwi's van Hollandse bodem met (jawel!) meteoroloog Jacob Kuiper als ervaren kiwi specialist!

Proefnummer
Wilt u een gratis proefnummer van het Weer! Magazine? Stuur een e-mail naar weermagazine@xs4all.nl Het Weer! magazine is ook verkrijgbaar via de website www.weermagazine.nl

Eerste uitgave: 17-10-07