Gemeente Tilburg

4-10-2007
Tilburgse jongeren geven noodzakelijk inzamelsignaal af aan burgers

Leerlingen van het Beatrix College in Tilburg leveren een bijzondere bijdrage aan de unieke landelijke bewustwordingscampagne Wecycle die deze week in Tilburg van start is gegaan. De jongeren in de leeftijd van 13 14 jaar ontwikkelen creatieve uitingen zoals posters, advertenties, filmpjes en websites om mensen bewust te maken van het belang ook elektrische apparatuur zoals MP3-spelers, haardrogers oude spaarlampen en elektrisch gereedschap in te leveren bij de milieustaat van de gemeente. Op dit moment verdient de inzameling van dit type producten extra aandacht omdat er te weinig van op de milieustraat terecht komt en daardoor niet verantwoord gerecycled kan worden.

Tilburg is de eerste gemeente in Nederland die op 19 oktober de schouders onder de Wecycle campagne zet. Binnenkort volgen andere gemeenten. De inzet van de leerlingen van het Beatrix College is de tweede concrete actie die in het kader van Wecycle in Tilburg plaatsvindt. Hiermee krijgt de bewustwordingscampagne verder vorm.

Presentatie
De voorstellen van de jongeren worden tijdens de officiële start van Wecycle op de milieustraat Albion in Tilburg op 19 oktober gepresenteerd onder het toeziend oog van topwielrenster Leontien van Moorsel, wethouder Marieke Moorman en de initiatiefnemers van Wecycle, de producenten en importeurs van elektr(on)ische apparaten en verlichtingsapparatuur en hun uitvoeringsorganisatie, de Stichting NVMP (Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten).

Toekomst
De leerlingen zijn enthousiast over de uitdaging en zien het toekomstig belang in van het verantwoord inzamelen van dit soort apparaten. Met hun boodschappen willen zij iedereen hiervan bewust maken. Deze opdracht past in het projectgestuurde onderwijs waar het Beatrix College voor staat.

Wethouder Marieke Moorman is blij met de inzet van de jongeren: Deze jongeren hebben een bijzondere relatie met het milieu. Zij willen ook over vijftig jaar op een leefbare planeet leven en deze weer doorgeven aan hun kinderen en kleinkinderen. De inzet van de leerlingen van het Beatrix College is erg waardevol omdat de overheid zich niet alleen in kan zetten voor een duurzame samenleving. Het is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.

Docent Loek de Bruijn wijst op het maatschappelijk belang van de opdracht: Onze leerlingen doen niet alleen noodzakelijke kennis op, ze leren die ook te gebruiken. Deze opdracht daagt hen uit om goed na te denken, creatief te zijn en zich te verplaatsen in een maatsschappelijk zeer relevant thema. Die vaardigheden zijn voor henzelf en voor de samenleving als geheel essentieel.

De voorstellen van de jongeren worden op 19 oktober gepresenteerd tijdens de officiële start van Wecycle op de milieustraat Albion in Tilburg, aanvang 16.00 uur.