TNS NIPO


Publicaties TNS NIPO onderzoek

18 oktober 2007

Tegenstand versoepeling ontslagrecht toegenomen

Op dit moment zijn zes op de tien Nederlanders (59%) tegen de kabinetsplannen om het ontslagrecht te versoepelen en 28% is voor de plannen1. In september van dit jaar was ruim de helft van de Nederlanders (55%) tegen de kabinetsplannen om het ontslagrecht te versoepelen. Een derde (32%) gaf toen aan juist voor deze versoepeling te zijn. Als - later in dezelfde enquête - de argumenten voor of tegen de plannen worden gegeven, blijkt tweederde (66%) tegen te zijn2. Dit was 61 procent in september. Dit blijkt uit een vervolgmeting die TNS NIPO uitvoerde in opdracht van de FNV. Ook in september van dit jaar voerde TNS NIPO dit onderzoek uit voor de FNV.

---

1 | Tegenstand versoepeling ontslagrecht toegenomen
---

September November
Voor noemen argumenten Na noemen argumenten Voor noemen argumenten Na noemen argumenten
% % % %
Voorstander 32 29 28 26
Tegenstander 55 61 59 65
Weet niet 13 11 13 9

---

Bekendheid met kabinetsplannen ontslagrecht enigszins toegenomen Zo'n acht op de tien Nederlanders (78%) geven aan iets gezien, gehoord, of gelezen te hebben over de kabinetsplannen waarin wordt voorgesteld het ontslagrecht te versoepelen. In september gaven ruim zes op de tien (63%) aan bekend te zijn met de nieuwe maatregelen. In de tussenliggende periode hebben de plannen veel publiciteit gekregen.

Van degene die zeggen bekend te zijn met de plannen van het kabinet, zegt een derde (33%) goed op de hoogte te zijn, terwijl tweederde zegt niet goed op de hoogte te zijn. In september zei 31 procent goed op de hoogte te zijn en achtte 69 procent zichzelf niet goed op de hoogte. In totaal (dus gerekend over alle Nederlanders) blijkt nu een kwart (26%) van de Nederlanders te zeggen tamelijk tot zeer goed op de hoogte te zijn van de kabinetsplannen over het ontslagrecht. In september was dit twintig procent. Inhoudelijk is de kennis al met al niet erg veranderd. Een ruime meerderheid weet bijvoorbeeld dat de werkgever in de plannen van Minister Donner geen toestemming meer nodig heeft van de rechter om iemand te ontslaan. Eveneens een zeer groot deel (55%) van degenen die zeggen bekend te zijn met de plannen, denkt dat de topinkomens en gouden handdrukken worden aangepakt middels het nieuwe ontslagrecht. Hierin zit nauwelijks verschil ten opzichte van september.

Kwalificatie 'kiezersbedrog' vaker op PvdA toegepast als PvdA plannen steunt
Als we naar de achterbannen van de verschillende politieke partijen kijken, zien we in november hetzelfde beeld als in september. Onder het electoraat van de SP en de PvdA zijn de meeste tegenstanders van de versoepeling van het ontslagrecht te vinden.

Meer dan de helft van de Nederlanders (53%) is van mening dat de PvdA kiezersbedrog pleegt wanneer de partij akkoord gaat met de plannen van minister Donner. Twee maanden geleden was nog 46 procent deze mening toegedaan. Van de PvdA-kiezers vonden in september ruim vijf op de tien (53%) dat hun partij kiezersbedrog zou plegen wanneer de partij akkoord zou gaan met de plannen van minister Donner. Nu denkt 59 procent er zo over.

Kiezersbedrog wordt het CDA en de ChristenUnie in mindere mate aangerekend. Ruim een derde van de Nederlanders vindt dat het CDA (36%) en de CU (37%) kiezersbedrog plegen wanneer ze akkoord gaan met de plannen.

Vooral PvdA en CDA kunnen kiezers verliezen
Een kwart van de Nederlanders (25%) geeft te kennen dat de kans dat ze op dezelfde partij gaan stemmen als bij de verkiezingen in 2006, kleiner zal zijn wanneer de plannen voor de versoepeling van het ontslagrecht worden doorgevoerd (dit was 20% in september). Volgens tweederde (67%) maakt het echter geen verschil.
---

3 | Helft PvdA-stemmers zegt dat kans op PvdA te stemmen kleiner wordt, als plannen worden doorgevoerd

---

Stemde in 2006 op
Als plannen worden doorgevoerd, wordt kans dat ik op dezelfde partij stem: CDA PvdA
September November September November
% % % %
Groter 6 3 3 2
Kleiner 27 30 38 51
Maakt geen verschil 67 67 59 46

---

Vooral de PvdA moet zich zorgen maken wanneer het kabinet de plannen door zou voeren. De helft van het electoraat van de partij (51%) geeft aan dat de kans dat ze opnieuw op de PvdA zullen stemmen dan kleiner is. In september was dit nog 38 procent. Maar ook het CDA moet vrezen voor stemmenverlies. Drie op de tien CDA-stemmers (30%) zeggen dat de kans dat ze opnieuw op de partij zullen stemmen, kleiner is als de plannen inzake de versoepeling van het ontslagrecht doorgang vinden. In september was dit 27 procent.

Angst voor persoonlijke effecten ontslagrecht groeit Vier op de tien Nederlanders (40%) denken dat het nieuwe ontslagrecht hen zal raken. Dit is een aanzienlijke groei ten opzichte van september van dit jaar (toen was 33% deze mening toegedaan).

Bijna de helft Nederlanders vóór maximeren ontslagvergoeding In de plannen van het kabinet is opgenomen dat een werknemer jonger dan 40 jaar maximaal EUR 75.000 tegemoet kan zien bij ontslag, terwijl dit voor een werknemer van 40 jaar of ouder EUR 100.000 is. Het aantal Nederlanders dat vóór deze maatregel is, is afgenomen ten opzichte van twee maanden geleden. Toen was 52 procent voorstander van dit specifieke onderdeel, nu is nog 47 procent van de Nederlanders voorstander.

1 Als het de respondenten gevraagd wordt zonder informatie te geven over de inhoud of de argumenten van voor- en tegenstanders. 2 De argumenten zijn als volgt voorgelegd:
Werkgeversorganisaties zeggen dat de versoepeling van het ontslagrecht een goede zaak is. Volgens hen wordt het door een soepeler ontslagrecht voor werkgevers makkelijker om mensen aan te nemen en leidt het tot minder administratieve en financiële lasten voor werkgevers.
De vakbonden zeggen dat het huidige ontslagrecht prima voldoet als een werkgever een geldige reden voor ontslag heeft. Volgens hen zet een soepeler ontslagrecht de rechtsbescherming van werknemers onder druk en vergroot het juist de werkloosheid bij groepen die toch al moeilijk aan de slag komen.

E9583 | TNS NIPObase (CASI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de FNV. Het veldwerk vond plaats van 31 oktober tot en met 5 november 2007. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1071 personen van 18 jaar en ouder (n=1.071).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24) of Mattijs de Jongh (tel: 020 522 54 91).