Socialistische Partij

Rouvoet laat onzekerheid schippersinternaten voortbestaan

18-10-2007 * Minister Rouvout scheept de schippersinternaten af met een fooi van 1,3 mln in plaats van de 7,7 mln die structureel extra nodig is om de kinderen voldoende tijd en aandacht te kunnen geven. SP-Kamerlid Marianne Langkamp krijgt weinig steun voor haar voorstel om de schippersinternaten structureel extra subsidie te geven.

Langkamp: `Het is zeer teleurstellend dat er op de VVD en de SGP na van de kant van de Kamer geen enkele steun is. Alle partijen hebben de mond vol van het belang van kwalitatief goede opvang van de kinderen van schippers, kermisexploitanten en circusartiesten, maar als het op de centen aankomt geeft niemand thuis.´

Schippersinternaten zijn gezinsvervangende tehuizen, waar de kinderen van schippers wonen, waar ze verzorgd en opgevoed worden. Ze brengen er een groot deel van hun tijd door, wanneer hun ouders 'op de vaart' zijn. Het is dus van belang dat er genoeg tijd en aandacht voor de kinderen is, zodat ze gewoon kunnen opgroeien, net als andere kinderen. Dat betekent naar school gaan, hobby's beoefenen, sporten, enz.

Echter, tijd en aandacht voor de kinderen is er in steeds mindere mate. De groepen zijn te groot en de kinderen komen aandacht tekort. Er zijn bijvoorbeeld te weinig groepsleiders om de kinderen naar de sportclub te begeleiden. De werkgevers en werknemersorganisaties hebben wederom de noodklok geluid. Ze spreken van een dramatische situatie die leidt tot frustraties, demotivatie en vertrek van medewerkers en waarschuwen voor ongelukken en ongevallen als er niet gauw wat verandert. 'De wal gaat het schip keren' zei Sjak Klein, de voorzitter van de Landelijke Oudervereniging Voor de Trekkende beroepsbevolking LOVT.

Nederland telt 18 schippersinternaten. In totaal worden er 1050 kinderen opgevangen. Er werken circa 600 medewerkers.