Ingezonden persbericht

Persbericht

Eet eens plantaardig!

Plantaardige voeding doet gezondheid goed

Aalsmeerderbrug, 18 oktober 2007. - Een plantaardige voeding met onder andere soja draagt bij aan een goede gezondheid. Dat blijkt uit het symposium 'Eet eens plantaardig' dat vandaag werd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Alpro soya.

Een voeding die grotendeels bestaat uit plantaardige producten, zoals groenten, fruit, granen, noten en soja, is niet alleen volwaardig, maar biedt bovendien veel voordelen voor de gezondheid. Dat concludeerde prof. dr. Peter Clarys van de Vrije Universiteit Brussel, na analyse van talrijke wetenschappelijke onderzoeken. Voorbeelden van dergelijke gezonde voedingspatronen zijn de Mediterrane voeding, Aziatische voeding en vegetarische voedingen. Deze voedingspatronen verkleinen de kans op overgewicht, hart- en vaatziekten en kanker. Bovendien vergroot een meer plantaardige voeding de kans op een langer leven. Eigen onderzoek van Clarys toont aan dat de BMI van vegetariërs lager is en dat hun voeding evenwichtig van samenstelling is. Een uitgebalanceerde vegetarische voeding bevat veel vezels, calcium, ijzer en zink en weinig verzadigd vet en cholesterol.

Ook dr. ir. Ingeborg Brouwer van de Vrije Universiteit Amsterdam liet zien dat een voeding met overwegend plantaardige producten vaak gezonder is dan een omnivore voeding. Dit komt volgens haar door de andere vetzuursamenstelling van de voeding. Vegetariërs consumeren gemiddeld genomen minder totaal vet, minder verzadigd vet en minder cholesterol. Vervanging van dierlijke producten door plantaardige producten leidt automatisch tot een gunstigere vetzuursamenstelling van de voeding. De voeding bevat meer gezonde onverzadigde vetzuren en minder transvetten. Wel bestaat de kans op een tekort aan de zeer lange keten omega-3-vetzuren, zoals EPA en DHA die alleen in vis voorkomen. Voor vegetariërs die geen vis eten is het bijna onmogelijk de aanbeveling van deze vetzuren via de voeding binnen te krijgen.

Als meer mensen kiezen voor meer plantaardige voedingsmiddelen, zou dit waarschijnlijk een groot aantal gevallen van welvaartsziekten als obesitas en hart- en vaatziekten schelen. Zo lichtte dr. Hans Verhagen van het Centrum voor Voeding en Gezondheid toe dat een lage fruit- en groenteconsumptie een van de risicofactoren is voor welvaartsziekten. Groenten en fruit leveren onder andere voedingsvezel, kalium, bètacaroteen en foliumzuur. Bovendien zijn ze rijk aan bioactieve stoffen, zoals lignanen en carotenoïden. De anti-oxidanten in groenten en fruit beschermen het lichaam bovendien tegen oxidatieve stress

Martijn Verheus, PhD. van het Universitair Medisch Centrum Utrecht besprak de fyto-oestrogenen. Deze bijzondere stoffen komen onder andere voor in soja. De resultaten uit de literatuur naar het gezondheidsvoordeel van fyto-oestrogenen uit soja, de isoflavonen, op botontkalking, opvliegers, hart- en vaatziekten en kanker zijn veel belovend.

Presentator en dagvoorzitter Bas Westerweel tenslotte vertelde uit eigen ervaring dat het lekker en gemakkelijk is om meer plantaardige producten te gebruiken en dat proeven en proberen hierbij voorop staat.

Het middagsymposium is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en Alpro Soja Nederland BV.

(Einde persbericht)

* * *

Over ALPRO
Alpro is Europees marktleider van een gezond assortiment aan sojaproducten, zoals sojadrinks, desserts, plantaardige room, soja-yoghurt (Yofu), variaties op vlees op basis van soja en margarines op sojabasis. Alpro is een onderdeel van de Vandemoortele groep, de op één na grootste Belgische voedingsproducent. Alpro heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan en houdt in al haar activiteiten rekening met de drie P's: People, Planet en Profit. Meer informatie over soja, gezondheid en de producten van Alpro vindt u op www.alprosoya.nl

Over de Nederlandse Vereniging van Diëtisten
De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) is de beroeps- en belangenvereniging van de Nederlandse diëtist. De vereniging is in 1941 opgericht en telt momenteel 2.500 leden.

Meer informatie over de NVD vindt u op www.nvdietist.nl