De wereld is kapot te krijgen


Congres voor een nieuwe maatschappelijke verdeling onder de 3 eenheid

EMMEN, 20071018 -- De huidige maatschappij staat onder enorme druk om de toenemende kosten van vergrijzing op te brengen door te streven naar permanente economische groei. Maar groei kan niet oneindig worden doorgezet op de huidige manier terwijl het hoogtepunt van de vergrijzing en wereldwijde welvaartontwikkelingen nog lang niet is bereikt. De 3 eenheid stelt een nieuwe balans voor tussen de drie belangrijkste economie*n die ons individueel en collectief bezighouden. Op 25 januari 2008 vindt in Dierenpark Emmen een congres plaats voor alle mensen die met vernieuwende initiatieven op zoek zijn naar een bindende visie en naar middelen voor een betere toekomst.

Volgens auteur en strategisch denker Jean-Paul Close is de maatschappij toe aan een fundamentele en structurele verandering. Hij beschrijft een inspirerende toekomstgerichte visie, de 3 eenheid genaamd, die zorgactiviteiten en milieu op gelijkwaardige voet plaatst met de huidige productiviteitstructuur in de Nederlandse en moderne democratische wereld: www.marktleiderschap.nl/downloads/3eenheid.pdf .
Het kernargument van Close is dat de maatschappij op zoek is naar een nieuwe balans waarin deze drie elementen in evenwicht zijn.
Veel bedrijven, individuen en politici zijn actief met innovatie of kritische projecten die voortkomen uit de wens om een andere wereld te creëren dan die we voorgeschoteld krijgen. Bij de meesten komen elementen voor die direct te koppelen zijn aan de visie van de 3 eenheid en duiden erop dat de balansbehoefte enorm leeft in de maatschappij. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, innovatieve oplossingen, hulpvoorzieningen voor misstanden binnen de huidige maatschappij zijn voorbeelden van oplossingen die spontaan ontstaan in de maatschappij. Velen stranden door gebrek aan middelen, leidinggevende capaciteiten, noodzakelijke diepgang of uitstraling in de media. Maar vaak is de frustratie ook groot omdat de initiatieven niet lijken te passen in het huidige plaatje van de overheid en daardoor bij voorbaat al op een muur van verzet stuit bij de maatschappelijke vertegenwoordiging.

Daarom organiseert Close een terugkerend "3 eenheid" evenement in het Dierenpark Emmen op 25 januari 2008 dat een ontmoetingsplaats moet zijn voor alle initiatieven die een weg zoeken naar de maatschappij. De bijeenkomst biedt aan alle deelnemers een structuur, een overkoepelende visie met gelegenheid om over projecten te praten, initiatieven met elkaar te koppelen en door middel van workshops en presentaties verdere inspiratie op te doen om met elkaar verder te gaan. De organisatie maakt gebruik van de natuurlijke locaties van het Dierenpark om ook in alle activiteiten van de dag de 3 eenheid als balans te laten aanvoelen aan de deelnemers.

De productiviteiteconomie wordt vertegenwoordigd door mensen met creatieve ideeën op gebied van duurzame productontwikkelingen en werkgelegenheid. Ook wordt tijdens de dag kritisch gekeken naar de effecten van de toenemende belastingdruk op het huidige bedrijfsleven in Nederland en het gebrek aan innovatieve impulsen vanuit de overheid. Maar kritiek is niet genoeg. Oplossingen moeten aan worden gedragen en daar zal de discussie vooral over gaan.

De zorgeconomie wordt vertegenwoordigd door mensen met vernieuwende ideeën op gebied van de organisatie van de zorg, het belonen van mensen die zich inzetten voor een ander en perspectieven rond een nieuwe economie op basis van de beschikbare, maar onbenutte, persoonlijke energie in Nederland. Er zijn ook mensen die met een stichting de armoede in Nederland bestrijden en hulp bieden aan de groeiende groepen minder bedeelden. Kritische personen zullen aanwezig zijn die de bezuinigingen op gebied van de gezondheidzorg in Nederland analyseren en de multiculturele samenleving bekijken vanuit verschillende perspectieven, zoals onderwijs, integratie of veiligheid.

De milieueconomie zal vertegenwoordigd zijn door mensen die een visie hebben over het grondstofgebruik in de wereld, hergebruik van afval, cradle to cradle, de CO2 uitstoot, het water tekort, voedsel beschikbaarheid en verdeling en het parasietengedrag van de productieve mens op ons universum. Het vervuilende rijke noordelijke halfrond zal besproken worden ten opzichte van het zuidelijke halfrond dat veel van onze grondstoffen levert maar tevens de grootste armoede kent.

De 3 eenheid kent onderling veel overlappingen (de behoefte aan grondstoffen in de maakeconomie, de behoefte aan medicijnen binnen de zorg, de oorsprong van voedsel in de zorggemeenschap, en ga zo maar door) waarin vooral innovatie, samenwerking, organisatie en balans de discussies levendig zullen houden. Workshops worden uitgevoerd door professionele coaches die balans, focus en de noodzaak tot maatschappelijke verandering duidelijk trachten te maken door middel van simpele maar uiterst effectieve sessies midden tussen de planten en dieren van het dierenpark.