Ingezonden persbericht


Persbericht

Tentoonstelling 'Helden en Heldinnen' in Bevrijdingsmuseum

Helden en Heldinnen - over landmijnen en lef - 1940-2040'

(18 oktober 2007 t/m 6 april 2008)

Waarom zou een TV-presentatrice op 29 jarige leeftijd haar baan opgeven en beginnen aan een opleiding voor het ruimen van explosieven? De Duitse Vera Bohle is nu één van de heldinnen die als mijnenruimster de wereld veiliger maakt. In het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is van 18 oktober 2007 tot en met 6 april 2008 een boeiende tentoonstelling te zien over Helden en Heldinnen. Over echte helden die hun leven er voor over hebben om de wereld veiliger en leefbaarder te maken. En deze helden kunnen het zich niet veroorloven om naast hun schoenen te gaan lopen, want bij de minste onvoorzichtigheid trappen ze zelf op een landmijn.

Wist u dat er ruim tachtig landen zijn waar landmijnen, clusterbommen, niet ontplofte munitie, wapen- en munitievoorraden een ernstig probleem vormen? Niet zo lang geleden waren landmijnen ook bij ons in Nederland heel gewoon en gevaarlijk. De expositie 'Helden en Heldinnen, over landmijnen en lef, 1940-2040' toont hoe dat na 1940 ging en nu nog steeds gaat. Want er zit in Nederland nog van alles in de grond. Gelukkig zijn er deskundige en moedige mensen die daar raad mee weten. Over deze helden gaat deze tentoonstelling.

Maar het verhaal gaat verder. Oorlogen in Azië, Afrika, Latijns-Amerika, op de Balkan en in de Caucasus eindigen met achterlating van oorlogsmaterieel dat nog jarenlang levensgevaarlijk blijft. Kinderen trappen op landmijnen, spelen met scherpe granaten, vruchtbare grond blijft onbruikbaar, mensen die zouden willen werken zitten in een rolstoel, de bodem is ernstig vervuild, toerisme zou ramptoerisme worden ..

Hoe ziet een clusterbom er uit? Hoe wordt kinderen bijgebracht waar ze niet mee mogen spelen? Zijn er dieren die kunnen leren om mijnen op te sporen? Waarom wordt een moeder van drie kinderen mijnenruimster? Wat doen Nederland en Europa en wat gebeurt er nog meer? Liggen al die mijnen er in 2040 ook nog? En wat vindt Loesje er eigenlijk van? Deze tentoonstelling geeft ondubbelzinnig de antwoorden. Vooral op de vraag wat er gedaan wordt aan het mijnenprobleem. De hoofdrol is daarbij weggelegd voor de helden en heldinnen die het oor- logstuig helpen opruimen.

'Helden en Heldinnen', te zien en te beleven van 18 oktober 2007 t/m. 6 april 2008. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4, Groesbeek
Tel. 024-3974404
E-mail info@bevrijdingsmuseum.nl
www.bevrijdingsmuseum.nl

De tentoonstelling 'Helden en Heldinnen - over landmijnen en lef - 1940-2040' is een productie van het Actiefonds Mijnen Ruimen en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en werd mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling).


-1-

____________