Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Keuzegids Hoger Onderwijs: kamers Haarlem na Amsterdam duurste van Nederland
PvdA: "Meer betaalbare studentenkamers nodig"
De PvdA wil dat er meer betaalbare studentenkamers beschikbaar komen in Haarlem. Dat schrijft PvdA-raadslid Jeroen Fritz in het manifest 'Studenten Onder Dak'. Hierin presenteert de PvdA vijf voorstellen om het aanbod van betaalbare kamers te vergroten. Aanleiding hiervoor zijn recente cijfers van onderzoeksbureau Choice, die in november zullen worden opgenomen in de Keuzegids Hoger Onderwijs. Uit dit onderzoek blijkt dat Haarlemse studentenkamers na Amsterdam de duurste van Nederland zijn.
De gemiddelde maandelijkse huurprijs van studentenkamers is in Haarlem 349 euro. Dat is bijna vijftig euro duurder dan het landelijk gemiddelde (304 euro) en 130 euro duurder dan de goedkoopste studentenstad Enschede. Alleen in Amsterdam zijn kamers duurder (366 euro). Ook wat betreft de gemiddelde huur per vierkante meter behoort Haarlem tot de duurste studentensteden. Haarlemse studenten oordelen in het onderzoek dan ook negatief over het kameraanbod in onze stad. Voor de beschikbaarheid van kamers scoort Haarlem met een 5,87 nog gemiddeld, maar met name over de betaalbaarheid van de kamers zijn studenten uiterst ontevreden. Met een 5,07 scoort Haarlem daar fors slechter dan het landelijk gemiddelde (5,59).
De PvdA vindt deze gegevens zorgelijk. PvdA-raadslid Jeroen Fritz: "De PvdA wil dat Haarlem een aantrekkelijke studentenstad is. Studenten maken de stad levendig, zijn goed voor de lokale economie en voorkomen dat de stad teveel vergrijst. Maar het is dan wel belangrijk dat studenten ook een betaalbare kamer kunnen vinden. Een huur van 350 euro is voor veel studenten veel te hoog, zeker als je bedenkt dat de basisbeurs slechts 252 euro bedraagt en studenten al 125 euro per maand kwijt zijn aan collegegeld. Veel studenten bepalen de keuze voor hun studiestad onder andere aan de hand van de beschikbaarheid van betaalbare kamers. Niet voor niets zullen deze gegevens worden opgenomen in de nieuwe Keuzegids Hoger Onderwijs. Het risico bestaat daarom dat minder jongeren voor Haarlem zullen kiezen, omdat de kamers hier te duur zijn".
De PvdA wil dat het aanbod aan studentenkamers wordt vergroot, zodat de schaarste afneemt en dus de prijs daalt. Dat moet onder meer gebeuren door de doorstroming te bevorderen. Vaak worden voor studenten bedoelde kamers bewoond door al afgestudeerden. Zij kunnen geen andere woning vinden, en blijven dus noodgedwongen in hun kamer wonen. Fritz: "Wij willen dat studenten bij het begin van hun studie worden gestimuleerd om zich in te schrijven bij Woonservice, zodat ze na afloop van hun studie voldoende zoekduur hebben opgebouwd om in aanmerking te komen voor een woning. Bovendien willen wij dat de gemeente onderzoekt of er zogenaamde campuscontracten kunnen worden ingevoerd, waarbij studentenkamers worden verhuurd voor de studietijd, en de huur na afronding van de studie wordt opgezegd". De PvdA zal bij de behandeling van de begroting in de gemeenteraad begin november een motie indienen, waarin het College van B&W wordt gevraagd deze maatregelen in te voeren.
Daarnaast wil de PvdA dat er extra studentenwoningen bij komen. Dat moet onder andere gebeuren in een campus tussen hogeschool INHOLLAND en het Nova College. Zo'n campus met studentenkamers, starterswoningen en ruimte voor kleine bedrijfjes staat al langer in de plannen, maar het College van B&W moet er volgens de PvdA meer vaart achter zetten. Daarnaast wil de PvdA onderzoeken hoe er meer tijdelijke studentenkamers kunnen worden gecreëerd, bijvoorbeeld in slooppanden of in containerwoningen. En particulieren moeten worden gestimuleerd om kamers te verhuren, onder meer door bureaucratische regels waar zij mee te maken krijgen af te schaffen. Tenslotte wil de PvdA dat er huursubsidie wordt gegeven voor onzelfstandige woonruimten, dus woningen zonder eigen badkamer en toilet of zonder eigen opgang. Daarmee worden meer kamers voor studenten betaalbaar. De gemeente zou daar bij het Rijk op moeten aandringen.
*** EINDE PERSBERICHT ***
Noot voor de redactie,