Universiteit Twente

Door 'zipping wetting' geeft een druppel een vierkante vlek

Druppel smeert toch uit op superhydrofoob oppervlak

Een druppel die een sterk waterafstotend oppervlak tòch weet te bevochtigen, doet dat op een opmerkelijke manier. De druppel die eerst nog `bovenop' de microstructuur van het oppervlak ligt, kan plotseling in de structuur zakken en zich uitspreiden volgens een mechanisme dat onderzoekers van de Universiteit Twente `zipping wetting' hebben gedoopt. Het opvallendst daaraan is de onverwachte vierkante vorm, veroorzaakt doordat de vloeistof zich rij voor rij -`ritsend'- verspreidt. De onderzoekers onder leiding van prof. Detlef Lohse en prof. Matthias Wessling verklaren het fenomeen in een publicatie in Physical Review Letters.

Een superhydrofoob oppervlak dankt zijn zelfreinigende `Lotus-effect' aan een microstructuur van talloze kleine pilaartjes. Zij dragen de druppels zoals een spijkerbed een fakir draagt, en voorkomen dat ze uitsmeren over het oppervlak onder de pilaartjes. Druppels rollen er vanaf en nemen onderweg vuil mee. Komt er toch vloeistof tussen de pilaartjes, dan kan dit effect verloren gaan. De druppel is dan vastgepind, kan niet meer rollen maar spreidt zich ook niet op de gebruikelijke cirkelvormige manier uit. De vorm is vierkant, blijkt uit de hogesnelheidsopnamen die de onderzoekers hebben gemaakt. Rij voor rij worden de ruimten tussen de pilaartjes gevuld als een ritssluiting: dit komt tot uiting in een stapsgewijze en vierkante aangroei.

Kritieke punt

Deze relatief langzame `zipping wetting' - het duurt ongeveer een milliseconde - treedt alleen op dichtbij het kritieke punt waarop de overgang plaatsvindt, tonen de onderzoekers in hun publicatie aan. Dat kritieke punt wordt onder meer bepaald door de eigenschappen van de vloeistof en de vorm en onderlinge afstand van de pilaartjes. Verder verwijderd van het kritieke punt zal vloeistof zich sneller verspreiden, zoals over een glad oppervlak, en niet meer rij voor rij maar cirkelvormig. Bepalend is de hoek die de onderzijde van de druppel maakt met het oppervlak. Deze hoek is groot voor superhydrofobe oppervlakken.

Illustratie van het fenomeen zipping wetting, met camerabeelden en simulaties

Een druppel ligt niet langer `bovenop' de structuur maar zakt erin en spreidt zich uit. In b) en c) is het uitspreiding van de vloeistof te zien voor verschillende tussenruimte tussen de pilaartjes. Een tussenruimte van 5 micrometer geeft zipping wetting, de grotere tussenruimte in c) een cirkelvormig patroon. In d) en e) staan numerieke simulaties van dezelfde situaties

Een kleine verstoring, bijvoorbeeld een productiefoutje of een vuiltje tussen de pilaartjes kan de overgang van de superhydrofobe `Cassie-Baxter toestand' naar de minder hydrofobe `Wenzel toestand' initiëren. Maar het hoeft niet van zo'n toevalligheid af te hangen: met de nieuwe resultaten denken de onderzoekers de overgang ook te kunnen stúren. Dat kan van voordeel zijn voor materialen die normaal gesproken waterafstotend zijn, maar die bepaalde vloeistoffen wèl moeten opnemen. Dat is te beïnvloeden met de keuze van de oppervlaktestructuur.

Het onderzoek is uitgevoerd in de onderzoeksgroepen Vloeistoffysica en Membraantechnologie van de Universiteit Twente, deel uitmakend van de onderzoeksinstituten MESA+ en IMPACT. Het is mogelijk gemaakt dankzij het UT-speerpuntprogramma voor micro- en nanofluidics en het nationale onderzoeksprogramma NanoNed.

Overgang van de Cassie-Baxter toestand naar de Wenzel toestand. Ofwel van een superhydrofobe toestand waarbij een druppel bovenop een oppervlak ligt naar een minder hydrofobe toestand die uiteindelijk kan leiden tot uitsmeren van de druppel.

Overgang van de Cassie-Baxter toestand naar de Wenzel toestand met bijbehorende kritische hoek

Het artikel `Spontaneous breakdown of superhydrophobicity' van Mauro Sbragaglia, Alisia Peters, Christophe Pirat, Bram Borkent, Rob Lammertink, Matthias Wessling en Detlef Lohse verschijnt in Physical Review Letters. Het staat al in de online editie en is op verzoek als pdf-bestand toe te sturen.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244

Top
Laatst gewijzigd op 18-10-2007 16:03:52 door Webmaster