Gemeente Waterland


Verlengde inspraak leidt niet tot wijziging locatie bedrijfserf COLLEGE HOUDT VOORKEUR VOOR LOCATIE ACHTER TEXACOSTATION

Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland blijft voor de aanwijzing van een nieuw bedrijfserf de voorkeur geven aan de locatie achter het Texacostation -aan de N247- boven de locatie aan de Kloosterdijk. Dat heeft het college besloten naar aanleiding van de aanvullende inspraakronde die op 12 oktober 2007 afliep.

De aanvullende inspraakperiode is geboden op verzoek van betrokkenen uit de omgeving. In totaal zijn 34 reacties binnengekomen. Onderdeel van de reacties is een petitie, die door 388 inwoners uit de omgeving van de Vesting in Monnickendam is ondertekend. Van de ontvangen reacties zijn er 26 afkomstig van direct-belanghebbenden uit de omgeving achter het Texacostation.

Het college vindt in de reacties geen argumenten om af te zien van zijn voorkeur voor de locatie achter het Texacostation. Deze locatie biedt ten opzichte van de locatie aan de Kloosterdijk betere inpassingmogelijkheden in het landschap, heeft een gunstiger ligging (dichter) nabij Monnickendam alsmede een mogelijk efficiëntere verkavelingsopzet. Bovendien geven de ondernemers aan naar deze locatie te willen verhuizen.

Het college heeft hierbij ook uitdrukkelijk overwogen dat de locatie achter het Texacostation weliswaar zichtbaar is vanaf de Vesting, maar die zichtbaarheid is beperkt. Wijziging van de situatie is in de optiek van het college aanvaardbaar vanwege de afstand en het feit dat de N247 en het Texacostation nu ook het zicht bepalen.

Het gemeentebestuur heeft in het voorjaar van 2007 al een algemene consultatie- en inspraakronde gehouden over het bedrijvenplan Monnickendam. Dit bedrijvenplan bevat de uitgangspunten die de gemeente Waterland wil hanteren bij de verplaatsing van bedrijven uit de kern van Monnickendam. In het bedrijvenplan wordt de noodzaak voor de verplaatsing en de ingreep in het landschap van Waterland toegelicht en afgewogen. Inzet is dat de bedrijfserven het karakter en de sfeer van het landschap respecteren en zo veel mogelijk versterken.

De gemeenteraad van Waterland vergadert op 25 oktober a.s. over de voorstellen.