Reference: IP/07/1504 Date: 17/10/2007
IP/07/1504
Brussel, 17 oktober 2007
Commissie begint nieuwe reeks inbreukprocedures
De Europese Commissie heeft vandaag besloten verdere stappen te zetten in 550 rechtszaken tegen lidstaten. Volgens de Commissie zijn deze lidstaten hun uit het EU-recht voortvloeiende verplichtingen niet nagekomen. Dit is het derde pakket maatregelen tegen inbreuken dat de Commissie in 2007 heeft goedgekeurd.
Commissievoorzitter José Manuel Barroso: "De lidstaten de EU-wetgeving doen naleven is onze kerntaak. De Commissie is vastberaden om burgers en bedrijven alle rechten en vrijheden te garanderen die de EU hun biedt. De afgelopen jaren zijn aanzienlijke verbeteringen vast te stellen, maar het aantal inbreuken blijft té hoog. Daarom zijn wij vastbesloten om op te treden."
In het pakket van vandaag gaat het onder meer om aanmaningsbrieven die de Commissie aan 13 lidstaten heeft gezonden omdat zij nog geen nationale actieplannen voor energie-efficiëntie hebben ingediend. Daarnaast heeft de Commissie ook aan 14 landen aanmaningen en aan 5 landen een zgn. met redenen omkleed advies gezonden omdat zij geen informatie op het gebied van klimaatwijziging hebben meegedeeld.
Meer details over deze zaken, is te vinden in een reeks afzonderlijke persberichten die de betrokken diensten van de Commissie publiceren.
Achtergrond
Als "hoedster van de verdragen" moet de Commissie, vaak na klachten van verenigingen, bedrijven, NGO's of burgers, regelmatig onderzoeken of alle EU-wetgeving wel volledig wordt nageleefd en correct toegepast door alle overheden - op nationaal, regionaal en gemeentelijk niveau. Alles samengenomen hebben de verschillende diensten van de Commissie steeds tussen 3 000 en 5 000 dergelijke klachten en inbreukprocedures in behandeling. Daarbij gaat het om alle domeinen waar het EU-recht van toepassing is: interne markt, milieu, gezondheid en consumentenbescherming, of vervoers- en energiebeleid, om maar enkele voorbeelden te geven.
De juridische procedure bestaat uit drie stappen: eerst is er "de aanmaningsbrief" waarin over een specifieke kwestie vragen worden gesteld; daarna komt een "met redenen omkleed advies" waarin de Commissie bevestigt dat zij vindt dat er mogelijk sprake is van een schending van het EU-recht; ten slotte wordt een zaak voor het EU-Hof van Justitie gebracht dat zich moet uitspreken over de betrokken wettelijke verplichtingen. In een volgend stadium kunnen deze stappen worden herhaald om ervoor te zorgen dat de lidstaat de uitspraak van het EU-Hof naleeft. Uiteindelijk kunnen er financiële sancties worden opgelegd.
Meer informatie en statistische gegevens over inbreuken is te vinden op:
European Union