Organisaties blij én kritisch over versoepeling mensenhandelbeleid
18/10/2007 16:24
Kerkinactie
Dit is een persbericht namens de samenwerkende organisaties tegen mensenhandel.
De coalitie van organisaties die strijden tegen mensenhandel plaatst kanttekeningen bij de aangekondigde versoepeling van het beleid. Hoewel zij de stap van staatssecretaris Albayrak van Justitie voor betere bescherming van de slachtoffers waarderen, vinden zij dit niet ver genoeg gaan.
De organisaties zullen de komende periode kritisch kijken naar het effect van de maatregelen op de positie van slachtoffers.
De staatssecretaris kondigde vandaag, tijdens een bijeenkomst in het kader van de Europese dag tegen de mensenhandel, onder meer aan dat in schrijnende gevallen slachtoffers in aanmerking komen voor verblijf op humanitaire grond. Een mooie stap vooruit, vinden de organisaties. Maar de vraag dringt zich op of het beleid gunstig uitpakt voor alle slachtoffers.
Tijdens de Europese dag tegen mensenhandel werd als startsein van de campagne 'Mensen zijn geen handelswaar' een statement aangeboden aan de staatssecretaris. De regering werd opgeroepen mensenrechten centraal te stellen in haar beleid ten aanzien van mensenhandel. In het huidige beleid krijgen slachtoffers alleen een tijdelijke verblijfsvergunning als zij aangifte doen tegen de handelaar. Dit is juist de crux. Velen durven deze stap niet te zetten uit vrees voor repressailles.
In Nederland worden vrouwen, mannen en kinderen verhandeld. Ze worden uitgebuit en werken onder druk, bedreiging en andere vormen van geweld. Zij betalen de prijs voor de vraag naar goedkope producten en diensten.
De samenwerkende maatschappelijke organisaties: Stichting Tegen Vrouwenhandel (STV), Bonded Labour in Nederland (BLinN-Humanitas/Oxfam Novib), Stichting Religieuzen Tegen Vrouwenhandel (SRTV), La Strada International (LSI), ECPAT, CMC Mensen met een Missie, CORDAID, Kerk in Actie, ICCO en de Nederlandse Vrouwen Raad.