PERSBERICHT EENVANDAAG
Kamermeerderheid wil aanpak witwaspraktijken
Strenger toezicht op notarissen
Een ruime kamermeerderheid van CDA, PvdA en SP wil dat er strenger toezicht komt op notarissen. Hiermee moet witwassen van geld door de vastgoedbranche via notarissen worden tegengegaan. CDA-kamerlid Sybrand van Haersma Buma in EénVandaag: "Ik vind dat er veel sneller belletjes moeten gaan rinkelen als bepaalde notarissen het niet zo nauw nemen met de regels. Dan moet er ingegrepen worden, of door de vakorganisatie, of door justitie." Van Haersma Buma vindt dat het veel te gemakkelijk is om aktes van vage BV's meerdere keren per dag via de notaris te laten passeren.
Volgens Van Haersma Buma kan de onderwereld te gemakkelijk geld investeren in de bovenwereld. Criminelen kunnen hierdoor een afweging maken tussen het delict en de mogelijke straf, aldus het CDA. "Als men na de celstraf, dubbel zo rijk weer aan het werk kan, dan hebben we als samenleving helemaal niks gewonnen." Van Haersma Buma wil verder dat veroordeelde criminelen niet zomaar meer mogen handelen in vastgoed. "Zij moeten, als onderdeel van hun straf, grote financiële transacties eerst voorleggen aan justitie", zo wil Van Haersma Buma.
Staf Depla (PvdA): "Notarissen moeten sneller geschorst worden als ze meewerken aan foute vastgoedtransacties. Ook moet justitie sneller inzicht kunnen krijgen in dossiers van notarissen bij mogelijke malversaties en fraude." De SP vindt dat de controle bij het oprichten van nieuwe BV's tekort schiet. Jan de Wit (SP): "Justitie en de belastingdienst moeten beter toezicht houden op wie er een BV opricht en of deze mensen een verklaring van goed gedrag kunnen overleggen."
Hans de Jonge, hoogleraar Vastgoedbeheer aan de TU Delft, bevestigt dat de controle en meldingsbereidheid tekort schiet. De Jonghe: "Notarissen moeten uit ervaring kunnen weten dat bepaalde transacties er raar uitzien. Ze zouden dan een belletje moeten geven dat dit onderzocht wordt. In de praktijk denk ik niet dat dit heel vaak gebeurt."
Uitzending donderdag 18 oktober 2007 om 18.17 uur op Nederland 1.
Voor meer info: (