Dienstenbond CNV

Nieuws

17 oktober 2007

Principe akkoord CAO Beveiliging

Door: Arie Kasper

Al eerder hebben we u geïnformeerd over de stand van zaken van het overleg voor de CAO Particuliere Beveiliging. Een team van deskundigen heeft zich beziggehouden met alles rond planning van de arbeid of flexibiliteit. Dat heeft al veel tijd gekost en we zijn er nog niet uitgekomen.

Werkgevers hielden vast aan hun inzet om de cao -en daarmee u als werknemer- flexibeler te maken. Daarbij werd gesproken over het inleveren van ADV tegen een hoger uurloon, iets waar massaal op gereageerd is. Toch zijn we het tot op zekere hoogte met werkgevers eens. Er moeten wel zaken wijzigen in de cao om redelijk gezonde roosters te kunnen maken. Veel te vaak zien we dat er tegen het einde van de periode leegloop weggeschreven moet worden, of om een andere reden de roosters klemmen. Daarom hebben we afgesproken over dit onderwerp in gesprek te blijven met werkgevers.

Maar dan niet zonder een tijdelijk akkoord, niet zonder een goede loonsverhoging per 1 januari 2008 en ook niet zonder een aantal andere afspraken!
Dat is gelukt en daarom hebben wij na negen (9!!) maanden, op 4 oktober jongstleden overeenstemming bereikt over een nieuwe éénjarige CAO die loopt van 01-04-2007 tot 01-04-2008, wat inhoudt dat we al in februari 2008 de voorstellen voor de volgende cao zullen indienen! In de bijlage vindt u het overeengekomen principe akkoord.

CNV Dienstenbond is van mening dat wij met dit akkoord een goed resultaat hebben bereikt en leggen dit principe akkoord dan ook positief aan u voor. U kunt via bijgaand reactieformulier laten weten of u zich ook kunt vinden in dit resultaat. Gelieve dit formulier voor 29 oktober a.s. te retourneren aan CNV Dienstenbond.

Meer dan ooit is het belangrijk dat beveiligers zich nu aansluiten bij CNV Dienstenbond, Speerpunten uit ons CAO-beleid zijn ook in dit akkoord tot uitvoering gekomen, denk maar aan het wegvallen van de jeugdschalen! Overtuig daarom uw niet-georganiseerde collega van het nut van het lidmaatschap. Hij of zij kan zich aanmelden via www.cnvdienstenbond.nl of door inzending van de hierbij gevoegde aanmeldcoupon.
Nieuwe leden ontvangen een mooi etui voor het legitimatiebewijs!

Vragen en/ of opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Arie Kasper. Hij is bereikbaar via 023-5651052. Mailen kan natuurlijk ook: a.kasper@remove-this.cnvdibo.nl

Principe akkoord CAO beveiliging
Loonsverhoging:
3,1 % met ingang van loonperiode 1 van 2008.
Uw vorige loonsverhoging ontving u op 01-01-2007, dus er zit precies een jaar tussen uw loonsverhogingen in (dat is overigens altijd het geval in de particuliere beveiliging)
Verder telt deze verhoging natuurlijk automatisch door in toeslagen en pensioenen, dus u hebt er langer wat aan dan u misschien in eerste instantie denkt!

Jeugdschalen:
De jeugdschalen zoals ze in de cao stonden worden afgeschaft. Wel wordt er onder de 21 jaar gedurende maximaal 1 jaar gebruik gemaakt van de loonschaal waar men in thuis hoort met een aftrek van 10%. Dat betekent dus een behoorlijke vooruitgang voor de jonge collegas!

WGA-premie:
De WGA-premie wordt voor 50% ten laste gebracht van de werknemers (deze mogelijkheid is al wettelijk geregeld en wordt door vele werkgevers al toegepast).
De zogenaamde rentehobbel is een percentage (voor 2008: 0,28%) van de premie, dat afgetrokken zal worden van uw premiebetaling. De werkgever wordt voor dit percentage door de overheid gecompenseerd en dat voordeel wordt aan u doorberekend.

Reiskosten en reistijden:
De fiscale mogelijkheden binnen de reiskosten- en reistijdenregeling worden voortaan maximaal benut. Kortom, zodra men recht heeft op reistijd, wordt deze tijd vergoed als ware ze reiskosten (want over reistijd moet u wel belasting betalen en over reiskosten niet). Dit tot de maximale grens van 19 cent per kilometer is bereikt. Deze verrekening levert u dus een netto voordeel op ten opzichte van de oude situatie.

Pensioenen VUT:
21-jarigen gaan meedoen in de Pensioenregeling; de franchise wordt verlaagd met 400 euro; de VUT-regeling wordt afgebouwd. De afbouw VUT is noodzakelijk geworden daar de overheid heeft bepaald dat zowel over de premie als over de uitkering belasting afgedragen moet worden plus 20% extra, met als gevolg dat dit soort regelingen niet langer betaalbaar blijven.

Wij hebben met werkgevers een akkoord bereikt om de VUT geleidelijk af te bouwen zodat medewerkers die op 1 januari 2005 55 jaar en ouder waren toch nog de mogelijkheid hebben vervroegd uit te treden. De overgangsmaatregel ziet er als volgt uit:

Gebooortedatum VUT-leeftijd
Vóór 1 januari 1948 62 jaar
Vóór 1 januari 1949 62 jaar en 3 maanden
Vóór 1 januari 1950 62 jaar en 6 maanden
Vóór 1 januari 1951 62 jaar en 9 maanden
Vóór 1 januari 1952 63 jaar
Vóór 1 januari 1953 63 jaar en 3 maanden
Vóór 1 januari 1954 63 jaar en 6 maanden
Vóór 1 januari 1955 63 jaar en 9 maanden
Vóór 1 januari 1956 64 jaar
Vóór 1 januari 1957 64 jaar en 3 maanden
Vóór 1 januari 1958 64 jaar en 6 maanden
Vóór 1 januari 1959 64 jaar en 9 maanden
Ná 1 januari 1959 65 jaar

Met het vrijvallen van de premie zullen de ouderdomspensioenen verbeterd worden, te beginnen met een verlaging van de franchise, waardoor u over meer salaris pensioen opbouwt.

Contracten voor bepaalde tijd:
Uiterlijk een maand voor het verstrijken van contracten voor bepaalde tijd wordt voortaan schriftelijk aangegeven of het contract eventueel verlengd wordt. Vergeet de werkgever dit schriftelijk te melden, dan is het contract verlengd met een gelijke termijn (tenzij het uw vierde contract voor bepaalde tijd wordt, dan is uw contract verlengd voor onbepaalde tijd).

Segmentering:
De evenementenbeveiligers zullen niet meer gedispenseerd worden. Dit houdt in dat óók evenementenbeveiligers voortaan onder de cao Particuliere Beveiliging gaan vallen.
Daarnaast komt er een nieuw onderzoek naar de representativiteit van de branche in receptiediensten, op basis waarvan besloten wordt om al dan niet te segmenteren op dit onderdeel.

Ten aanzien van Aviation en Cash Services zullen partijen nadere afspraken maken om te komen tot een segment. Tot die tijd gelden de caos zoals ze nu zijn en zal er in de verschillende trajecten gewoon onderhandeld worden over uw eigen arbeidsvoorwaarden (GNS, G4S, AS).

Maandlonen / periodelonen:
In de CAO zullen twee loontabellen komen: één per periode en één per maand. Dit houdt NIET in dat werkgevers zomaar kunnen overstappen van periodeloon naar maandloon!

Branchejaren:
Voor extra vakantiedagen bij lange dienstverbanden (artikel 61.7 cao PB 2005-2007), worden dienstjaren bij een werkgever, branchejaren, gerekend vanaf 1 januari 2007.
Dit is alleen van belang als u vrijwillig van werkgever binnen de beveiliging wisselt. Op dit moment kunt u uw dienstjaren niet meenemen (ze gelden immers alleen bij dezelfde werkgever). Alle jaren die u opbouwt vanaf 1 januari 2007 kunt u nu wél meenemen en dat kan u in de toekomst dus flink schelen in de extra vrije dagen. (Uiteraard raakt u niets kwijt als u blijft werken bij uw huidige werkgever!)

Arbeidstijdenwet:
De nieuwe ATW is per 01-04-2007 ingegaan. Daarin zijn een fors aantal verslechteringen opgenomen in vergelijk met uw huidige situatie. Doordat we geen afspraken hebben gemaakt met betrekking tot flexibilisering van de arbeid, konden we de oude Arbeidstijdenwet in deze cao (2007-2008) voor u behouden. De oude afspraken worden dus herbevestigd en verslechteringen niet doorgevoerd!

Algemeen:
Partijen zullen verder praten over de flexibilisering van de arbeid, waaronder we spreken over de Onregelmatigheidstoeslag, ADV dagen, overwerktoeslag en het belonen van afwijkingen van het normale rooster. Hoewel we dus deze keer (weer) geen afspraken over het verhogen van de ORT hebben kunnen maken, is het een punt dat we niet loslaten en waarvan we wéten hoe belangrijk het voor u is. Verder gaan partijen een toekomstvisie ontwikkelen voor de pensioenregeling.