Gemeente Sittard-Geleen
135_2007
GEZAMENLIJK PERSBERICHT
Gemeente Sittard-Geleen
Gemeente Beek
Gemeente Schinnen
Gemeente Stein
Belangrijke rol voor Vixia bij regionaal arbeidsmarktbeleid
Sittard-Geleen, 18 oktober 2007 - De colleges van B W van de vier gemeenten in de Westelijke Mijnstreek gaan met Vixia in zee om mensen met een WWB-uitkering te laten terugkeren op de arbeidsmarkt. Vixia moet daartoe worden omgevormd tot een mensontwikkelbedrijf. Het streven is om deze ontwikkeling te laten plaatsvinden binnen nu en drie jaar. De gemeenten willen de totale kosten die gepaard gaan met het weer financieel gezond maken van Vixia beperken tot 14 miljoen euro.
Dat staat in een voorstel dat de colleges van Sittard-Geleen, Beek, Stein en Schinnen hebben aangeboden aan de gemeenteraden.
,,Dit voorstel is een belangrijke stap om meer mensen aan het werk te helpen,'zegt wethouder Pieter Meekels (werk en economie) van Sittard-Geleen. ,,Bovendien wordt met dit voorstel een begin gemaakt met de verbetering van de bedrijfsvoering van Vixia.'
Het raadsvoorstel omvat in totaal negen beslispunten, waarbij ondermeer de regierol van de gemeenten op het gebied van arbeidsmarktbeleid wordt versterkt. Alle vier de gemeenten doen hier aan mee, met Sittard-Geleen als voortrekker. Hiertoe worden de komende tijd verschillende initiatieven genomen. Zo komt er een centraal Ondernemershuis, waar bedrijfsleven, overheden en andere instellingen op het gebied van werk en scholing met elkaar samenwerken. Het eerder deze week geopende Mobiliteitscentrum MCB zal onderdeel gaan uitmaken van dit Ondernemershuis Westelijke Mijnstreek.
WSW-bedrijf Vixia wordt, zoals aangegeven, een mensontwikkelbedrijf waar mensen die (heel) ver van de arbeidsmarkt af staan, de kans krijgen om ervaring op te doen. Het uiteindelijke doel is om deze mensen - al dan niet betaald - deedeel laten nemen aan maatschappelijke of economische activiteiten.
Om Vixia deze rol te kunnen geven, is het noodzakelijk om verschillende organisatorische veranderingen door te voeren bij het bedrijf. Dit gebeurt op basis van de eerder dit jaar gepresenteerde Strategienota en het Plan van Aanpak Turn Around Vixia 2007-2010. Kapitaalsintensieve industriële activiteiten worden afgestoten en maken plaats voor activiteiten die te maken hebben met dienstverlening. Dit gebeurt in fases, om ongewenste sociale en bedrijfseconomische risico's te minimaliseren.
Gedwongen ontslagen zijn in dit kader niet aan de orde. Met eventuele overnamekandidaten van bedrijfsonderdelen van Vixia zullen afspraken gemaakt worden over het in dienst houden van Vixia-werknemers. Zij die dat willen, kunnen elders binnen het WSW-bedrijf aan de slag.
De vier colleges gaan er vanuit dat voor de omvorming van Vixia tot mensontwikkelbedrijf een bedrag van 14 miljoen euro nodig is. Dat is acht miljoen minder dan eerder werd geraamd. De besparing moet onder meer worden gehaald uit het later op peil brengen van de reserves van Vixia, maar ook doordat gemeenten waar mogelijk boventallige Vixia-medewerkers inzetten binnen de gemeente, er gezocht wordt naar extra subsidiegelden of andere geldstromen en dat waar mogelijk Vixia meer gemeentelijk werk krijgt aangeboden.
Een regionale project- en stuurgroep moet waarborgen dat afspraken rondom baangaranties voor Vixia-medewerkers worden nagekomen. Deze project- en stuurgroep bekijkt ook op welke manier de (bestuurlijke) aansturing van Vixia vorm moet krijgen. De aanbevelingen uit een onderzoek van de lokale rekenkamer van Sittard-Geleen worden hierbij betrokken. Om de raden van de vier gemeenten zo goed en adequaat mogelijk te informeren over het wel en wee van Vixia wordt elke maand een rapportage opgesteld waarin zowel de voortgang van het omvormingsproces als de financiële ontwikkeling wordt beschreven.
De raden van de vier gemeenten krijgen op 6 november tijdens een gezamenlijke commissievergadering een uitgebreide toelichting op het raadsvoorstel. Op 15 november bespreken de afzonderlijke raden het voorstel rondom Arbeidsmarktbeleid en SW-bedrijf Vixia.
---