Waterschappen en vakbonden sluiten vernieuwend CAO-akkoord

18/10/2007 15:12



Unie Van Waterschappen



De waterschappen en vakbonden sluiten een akkoord dat zich richt op het investeren in werknemers en het moderniseren van de CAO. Beide partijen zijn van mening dat werk-nemers de belangrijkste factor zijn voor de verdere kwaliteitsontwikkeling van het water-schap. Dit is nodig om als regionale waterautoriteit de bestaande én nieuwe wateropga-ven die voortkomen uit de klimaatverandering adequaat uit te voeren. De CAO geldt voor de 11.000 werknemers van de waterschappen en loopt van 1 april 2007 tot 1 oktober 2009.

Hoewel het proces moeizaam was en lang duurde, zijn werkgevers en vakbonden uiteindelijk tot een onderhandelingsakkoord gekomen dat als vernieuwend kan worden beschouwd. Waterschappen investeren sterk in hun medewerkers. Dat betekent onder meer dat het budget voor loopbaanontwikkeling in het akkoord grote aandacht krijgt. Daarnaast zal een arbeids-markt- en ontwikkelingsfonds vernieuwing in de sector stimuleren.

Beloning
Omdat waterschappen meer resultaatgericht willen werken is ook gekozen voor een andere beloningsstructuur. Die houdt in dat werknemers niet meer jaarlijks een vaste automatische loonsverhoging (periodiek) krijgen, maar dat een werknemer, afhankelijk van zijn ontwikkeling en functioneren, er jaarlijks tussen 0% en 5% bij krijgt.

Als het gaat om de arbeidsmarkt willen en moeten waterschappen concurreren met andere overheden en het bedrijfsleven. Om die reden is een nieuwe loonlijn ingezet waarbij in een aan-tal schalen de maximale beloning omhoog gaat. Daarnaast vinden alle waterschapsmedewer-kers de komende 2,5 jaar 7,5% meer salaris op hun loonstrook. Dat is 3% op jaarbasis. Mensen in de lagere schalen mogen onder meer een hogere ziektekostenvergoeding verwach-ten, terwijl de wachtdienstvergoeding met 50% omhoog gaat. Deze regeling geldt vooral voor werknemers die werken op waterzuiveringsinstallaties en gemalen waar mensen wachtdiensten (bereikbaarheidsdiensten) draaien. Dit is belangrijk in de slag om technische personeel op de arbeidsmarkt.

Leeftijdsdiscriminatie
Als één van de eerste werkgevers pakken de waterschappen leeftijdsdiscriminerende ouderen-regelingen aan. Zo stappen waterschappen af van extra vakantiedagen voor oudere werkne-mers (seniorendagen). Het geld dat daarmee vrijkomt, komt beschikbaar voor een extra levens-loopbijdrage voor alle werknemers, dus ook voor jongeren. De regeling dat werknemers met 58 jaar kunnen stoppen met wachtdiensten komt te vervallen, maar de vergoeding gaat met de helft omhoog. Als overgangsmaatregel kunnen de huidige werknemers eenmalig kiezen tussen óf de hogere vergoeding óf stoppen met wachtdiensten op 58 jaar.

Bij ontslag van een medewerker is het beleid niet gericht op een langdurige uitkering. In plaats daarvan zijn de inspanningen gericht op het voorkomen van ontslag. Is ontslag toch aan de or-de, dan wordt gestreefd naar snelle reïntegratie. Voor de duur van de uitkering wordt een vari-ant op de in de markt gebruikelijke kantonrechterformule toegepast. Wel wordt bij de aanvang van de WW een hoger bedrag uitgekeerd.

Communicatie
Nieuw in deze onderhandelingen was ook de directe communicatie met de werknemers tijdens het gehele proces. De voorzitter van de werkgeversdelegatie had een eigen Weblog waarin hij verslag deed van zijn ervaringen. Op die manier kon de achtergrond van de voorstellen worden toegelicht aan de medewerkers. Deze konden ook via de Weblog reageren. De Weblog is tijdens de onderhandelingen ruim 75.000 keer bezocht.

Meer informatie
Het gehele CAO-akkoord kunt u vinden op www.uvw.nl
Het Weblog kunt u vinden op http://blog.uvw.nl/






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,