Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Commissie van Wijzen RAD


17 oktober 2007 - kamerstuk

Kamerbrief over de samenstelling van de Commissie van Wijzen die de Regeling Agresssieve Dieren (RAD) gaat evalueren. Volgens de minister bestaat de commissie uit de juiste mix van kennis en kunde.

Meer informatie:

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen

D i rectie Landbouw

Geachte Voorzitter,
In vervolg op mijn toezegging tijdens het Algemeen Overleg Regeling Agressieve Dieren d.d. 28 juni jl. met de vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit doe ik u hierbij de namen van de leden toekomen van de Commissie van Wijzen die de Regeling Agressieve Dieren (RAD) zal evalueren en een advies zal uitbrengen over eventuele alternatieven.

Tevens treft u hierbij als bijlage de opdrachtformulering aan. De leden die zitting nemen zijn:

Prof. dr. Freek J. van Sluijs (voorzitter); Hoogleraar Chirurgie van Gezelschapsdieren, Vice-decaan voor onderwijs van de faculteit
diergeneeskunde Universiteit Utrecht
Prof. dr. Paul H.A. Frissen; Decaan en Bestuursvoorzitter Nederlandse School voor Openbaar Bestuur - Den Haag
Hoogleraar Bestuurskunde Tilburgse School voor
Politiek en Bestuur
Prof. Arie H. Havelaar; Hoogleraar microbiologische risicoschattingen aan het Interfacultaire Institute for Risk Assessment
Sciences (IRAS) Universiteit Utrecht.
Plaatsvervangend hoofd Laboratorium voor
Zoönosen en Omgevingsmicrobiologie RIVM/CIB

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
DL. 2007/2768 17 oktober 2007
Commissie van Wijzen RAD


1
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

17 oktober 2007 DL. 2007/2768 2
De samenstelling van de commissie geeft mij het vertrouwen dat de juiste mix van kennis en kunde aanwezig is om de opdracht met succes te voltooien. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Bijlage: Opdrachtformulering
Aanleiding

Sinds 1993 is de Regeling Agressieve Dieren (RAD) van kracht op grond waarvan honden van het Pitbull type verboden zijn vanwege potentieel agressief gedrag. Het doel van instelling van de RAD is tweeledig:


1) voorkomen dat in Nederland meer honden van dit type zouden komen dan er toen waren (uitsterfbeleid);

2) voorkomen dat bestaande honden van het Pitbull terriër type in het openbaar schade zouden aanrichten aan mens en dier.
Indien zo'n hond wordt aangetroffen, wordt hij in beslag genomen en uiteindelijk gedood. Dit leidt tot veel emotie en weerstand in de Tweede Kamer. Tevens bestaat er de zorg over de veiligheid van de burger. In het begin heeft de RAD bijgedragen aan het verminderen van bijtincidenten, maar vooral aan het gevoel van veiligheid bij veel burgers die niet dagelijks met honden omgaan. Inmiddels zien we een groei in populariteit van diverse rassen die door sommigen aangeschaft worden met de kennelijke behoefte te imponeren. De vraag ontstaat of de RAD een doelmatig middel is om dergelijke problemen op te lossen.

Op 28 juni heeft een Algemeen Overleg plaatsgevonden betreffende de Regeling Agressieve Dieren. Daarna heeft op 5 juli een plenair debat (VAO) plaatsgevonden. In het Algemeen Overleg Regeling Agressieve Dieren van 28 juni 2007 heeft de minister van LNV aangekondigd de RAD te evalueren en in het VAO is een motie aangenomen van het lid Ormel, gesteund door de fracties PvdA, ChristenUnie, SGP en CDA, waarin wordt gepleit om inbeslagname van potentieel gevaarlijke honden mogelijk te maken en de mate van agressiviteit te bepalen door een nog te valideren gedragstest. Voor een beoordeling van nut en noodzaak van de regeling is inzicht in de situatie van groot belang. Er zijn echter weinig gegevens bekend, mede omdat het honden met een illegale status betreft.

Taak Commissie
De Commissie heeft tot taak de minister van LNV te adviseren over een aantal aspecten welke betrekking heeft op de RAD. Het gevraagde resultaat betreft een rapport op basis waarvan eventuele beslissingen kunnen worden genomen, waarbij de aanpak van de problematiek omtrent agressieve honden in andere Europese landen en Amerika is meegenomen. Het rapport zal aan de Tweede Kamer worden aangeboden. De volgende onderzoeksvragen liggen voor:

1. Een evaluatie van de Regeling Agressieve dieren, gebruik makend van de beschikbare gegevens, aangevuld met de ervaringen van deskundigen waarin de ontwikkeling van het aantal honden van het Pitbull Terriërtype en de incidenten die zij veroorzaken zo goed mogelijk worden aangeduid.

2. Risicobeoordeling waarbij de risico´s op een beet van een Pitbull terriër type en van andere hondentypen of rassen nader worden bekeken. Tevens dient het risico van ernstige hondenbeten met blijvend letsel nader te worden onderzocht.
3. Een advies wordt gevraagd op welke wijze het risico van hondenbeten verkleind kan worden, zowel in huis als op straat.

4. Een advies of de test van het Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag van honden (MAG-test) een rol kan spelen en zo ja op welke manier.

Planning
De Commissie wordt gevraagd zo snel mogelijk na het verlenen van de opdracht (dagtekening deze brief) van start te gaan met het uitvoeren van de opdracht. De Commissie wordt gevraagd uiterlijk begin 2008 een rapport aan te bieden aan de minister van LNV met daarin de gevraagde adviezen. De Commissie wordt uiterlijk 1 maart 2008 opgeheven.

(Onderzoeks)budget
De leden van de Commissie ontvangen een passende onkostenvergoeding. Tevens worden eventuele gemaakte kosten voor logistieke en administratieve zaken door het ministerie van LNV vergoed.
De Commissie krijgt daarnaast ruimte om buiten eigen expertise en ervaringen aanvullend informatie bij derden te vergaren. Ik ben bereid voor aanvullend onderzoek en/of de inhuur van expertise financiële ruimte te bieden. Ik zie voorstellen op dit punt graag tegemoet, deze kunnen worden ingediend bij de directeur Landbouw.

Rapportage
De Commissie wordt gevraagd de minister van LNV een tussenrapportage aan te bieden na de evaluatie van de RAD. Tevens wordt de Commissie gevraagd begin 2008 een rapport aan de minister van LNV waarin de bovengenoemde onderzoeksvragen worden beantwoord.