Gemeente Enschede

Proef met gratis openbaar vervoer voor leerlingen van Enschedese basisscholen

Voor uitstapjes naar musea, theater e.d. binnen Enschede Na de herfstvakantie start in Enschede een proefproject met gratis busvervoer voor leerlingen van basisscholen. Het betreft hier specifiek het vervoer van schoolkinderen binnen Enschede voor uitstapjes naar een theater, museum en dergelijke. De proef wordt gehouden naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad van afgelopen juli.

Het wordt voor scholen steeds moeilijker om voldoende vervoer te regelen om met schoolkinderen een leerzaam uitstapje te maken. Veelal wordt hiervoor een beroep op de ouders gedaan. Kinderen gratis laten meereizen met het reguliere openbaar vervoer zou wellicht een goede oplossing zijn. Om te onderzoeken of dit in de praktijk werkt, start na de herfstvakantie een pilot.

De pilot houdt in dat de gemeente strippenkaarten (7500 strippen) afneemt bij Connexxion. Als een school vervolgens gebruik wil maken van het gratis openbaar busvervoer, bestelt zij het benodigd aantal strippen(kaarten) bij de gemeente. Schoolkinderen en begeleiders kunnen dan in de daluren (tussen 9.00 en 15.00 uur) reizen op de reguliere stadslijnen. Voorwaarde is dat dit gratis vervoer alleen gebruikt wordt ten behoeve van het vervoer van groepen (klassen) leerlingen voor bezoek aan theater, musea e.d. in Enschede. De pilot start na de komende herfstvakantie en duurt tot aan de voorjaarsvakantie 2008. De pilot zal meteen na de voorjaarsvakantie 2008 worden geëvalueerd. Op basis daarvan beslist het College van B&W of een structureel vervolg mogelijk en wenselijk is.

18 oktober 2007