Gemeente Alkmaar
Alkmaar, 18 oktober 2007
AMK en ASHG werken samen aan verbetering
hulpverlening huiselijk geweld
Kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van huiselijk geweld. Dat is de gedachte achter de onlangs beklonken samenwerking tussen het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) in Alkmaar. Doel is het stoppen en waar mogelijk voorkomen van het geweld en het tijdig bieden van passende hulp. De samenwerking is volgens betrokkenen een daadkrachtig antwoord op problemen rond huiselijk geweld. "Ook als kinderen getuige zijn, zijn ze in feite slachtoffer."
Sinds enige maanden werken in de regio Alkmaar het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) nauw samen als het gaat om mogelijke gevallen van kindermishandeling. De tot nu toe vruchtbare samenwerking is vorige maand officieel bekrachtigd.
In Alkmaar werd twee jaar geleden één van de eerste advies- en steunpunten voor huiselijk geweld geopend. Wethouder Wim van Veen: "Afgelopen voorjaar hebben we via posters en folders mensen gewezen op het belang van het melden van huiselijk geweld. En met resultaat. Het Advies- en Steunpunt kreeg in de eerste helft van dit jaar meer cliënten binnen dan in heel 2006! We willen er alles aan doen om vooral kinderen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van huiselijk geweld. En daarin is de samenwerking tussen het AMK en het ASHG een belangrijke stap."
Uit de meldingen die binnenkomen, blijkt dat nog steeds in 95 procent van de gevallen de vrouw het slachtoffer is en de man de dader. Manon van 't Hof, coördinerend beleidsmedewerker Gemeente Alkmaar: "Voorheen was het dan de gewoonte dat hulpverleners zich vooral op de vrouw richtten, maar tegenwoordig wordt altijd voor beiden naar hulp gezocht. Er wordt gekeken naar de problemen van het gezin en niet alleen naar het slachtoffer. Ook naar eventuele kinderen wordt altijd gevraagd. Soms zijn zij ook slachtoffer van het geweld. Direct of indirect, want ook als zij 'alleen' getuige zijn van huiselijk geweld, zijn zij in feite slachtoffer. Dat kan net zo schadelijk zijn. En zowel voor het ASHG als het AMK geldt dat de veiligheid van kinderen altijd voorop staat."
In de werkafspraken tussen het ASHG en het AMK is vastgelegd welke stappen in verschillende situaties genomen worden. Als bijvoorbeeld bij het ASHG blijkt dat bij een geval van huiselijk geweld, op welke manier dan ook, kinderen zijn betrokken, wordt allereerst een hulptraject aangeboden. Vaak hebben ouders juist behoefte aan hulp bij de opvoeding van de kinderen in een dergelijke situatie. Immers, alle ouders hebben het beste voor met hun kind. Als ouders gebruik maken van het hulptraject, worden kinderen aangemeld bij Bureau Jeugdzorg. De ouders krijgen vervolgens ondersteuning bij de opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen.
Zien de ouders af van het hulpverleningstraject omdat ze alleen hulp voor zichzelf wensen, dan zal het ASHG in nauwe samenwerking met het AMK zich inzetten voor de veiligheid van het kind. De ouders worden over alle stappen ingelicht.
Als het ASHG signalen van derden ontvangt over huiselijk geweld bij kinderen, zal altijd doorverwezen worden naar het AMK. Voor alle meldingen bij het AMK geldt dat gezocht wordt naar de in die situatie meest passende hulp.