Gemeente Tilburg

Persbericht
Gemeente Tilburg

18 oktober 2007

Relatie tussen hoger onderwijs, kenniseconomie
en stad centraal in 'Tilburg Kennisconnectie'

Veel concrete maatregelen in Derde nota Hoger Onderwijs De kennis van het Hoger Onderwijs beter benutten, Tilburg profileren als een aantrekkelijke studiestad en meer werk maken van het internationale gezicht van de stad. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten uit de nota Tilburg Kennisconnectie die het college deze week heeft vastgesteld. De nota is in overleg met Avans, Fontys en de Universiteit van Tilburg tot stand gekomen, de drie instellingen voor Hoger Onderwijs die in Tilburg zijn gevestigd. Wethouder Hugo Backx (Onderwijs- en Jeugdbeleid): "We leggen het accent op de rol die kennis en onderwijs kunnen spelen in economische en maatschappelijke processen. Daarvoor organiseren we activiteiten die het profiel van de stad als kennisstad versterken. Met de uitvoering van de plannen willen we duurzame verbindingen leggen tussen het hoger onderwijs, maatschappelijke instellingen, bedrijven en de stad."

Concrete acties
In het uitvoeringsprogramma giet het college de ambities in een flink aantal concrete acties. Wethouder Hans Janssen (economie) "De koppeling van onderwijs en economie is van groot belang om het vestigingsklimaat van de stad te verbeteren. Dat uit zich natuurlijk in beleid, maar nog meer in concrete acties. Zoals het maken van websites, het organiseren van challenges om bedrijfsvraagstukken op te lossen, netwerkbijeenkomsten tot het verrichten van onderzoek naar de haalbaarheid van een cultuurweek. Ook een jaarlijkse summerschool ligt in het verschiet." Om te beginnen zal de beschikbare kennis beter in beeld worden gebracht (via een eigen site) en zal er nauw samengewerkt gaan worden met de centra voor kennistransfer van de Hoger Onderwijsinstellingen. Ook zijn er meerdere plannen die beogen de stad Tilburg beter te positioneren (ook internationaal) als een aantrekkelijke stad voor zowel studenten, bedrijven als kenniswerkers vanwege de aanwezige opleidingen en kennis. Door samen te werken willen onderwijsinstellingen en de gemeente de vestigingsomstandigheden voor internationale kenniswerkers verbeteren. Aan een internationale site wordt hard gewerkt, ook de praktische samenwerking tussen de gemeente en de instellingen zelf krijgt meer aandacht, in de vorm van enkele werkgroepen rond concrete thema's en netwerkbijeenkomsten.

Achtergrond
De drie instellingen voor Hoger Onderwijs en de gemeente Tilburg werken sinds 2000 nauw met elkaar samen. Dat heeft onder meer geleid tot het verbeteren van de kamer- en woningmarkt voor studenten en de verlevendiging van de stad door het huisvesten van studentenverenigingen en de studentenfestivals, bedoeld voor een breed publiek. De plannen uit Tilburg Kennisconnectie bouwen voort op de samenwerkingspraktijk en besteden veel aandacht aan het inzetten van kennis en expertise ten behoeve van bedrijven en instellingen.