Senternovem


15-10-2007 | LIFE projecten 2006-007 - 22 Best practices gepubliceerd

De Europese Commissie heeft een selectie van `beste LIFE-Milieuprojecten' 2006-2007 gepubliceerd. De selectie is gemaakt van de (oude gericht op demonstratie van innovatieve milieutechnologieën) LIFE milieu projecten die in 2006 zijn afgerond. Het onderdeel demonstratie van innovatieve milieutechnologieën is nu ondergebracht bij de tweede pijler van LIFE+, milieubeleid en bestuur.

De vijf Best of Best (BoB) projecten zijn geëvalueerd op onder meer de milieuverdienste, de lange termijn duurzaamheid, demonstratie- en samenwerkingsmogelijkheden en innovatie.

Van de 22 projecten die het predikaat `best practice' hebben ontvangen, zijn er 3 door Nederlandse bedrijven ingediend en ook bij de top vijf BoB zijn er twee Nederlandse geselecteerd:

Het project membraanbioreactor van Waterschap Rijn en IJssel, DHV en STOWA betrof de bouw van een membraanbioreactor, de opstart, het regelen en monitoren van de installatie. Gebruik makend van speciaal ontwikkelde membranen, is het mogelijk om via een biologische zuivering op grote schaal afvalwater te zuiveren. (www.mbrvarsseveld.nl)

Het project Empereur van Loko Gramsbergen betrof een eerste `full scale' demonstratie van een milieuvriendelijke technologie, de zogenaamde emulsie pertactie. Deze technologie zorgt voor een sterke vermindering van de belasting op het milieu bij de behandeling van ijzer en staalproducten, galvaniseren. Galvaniseren is een onmisbare methode van bescherming voor veel producten, maar heeft als nadeel dat er veel toxische afvalwater(toxic metal sludge waste) als bijprodukt oplevert. De emulsie pertactie zorgt voor een aanzienlijke reductie van de hoeveelheid zwaar verontreinigd afvalwater en de tot standkoming van een beter produkt tegen veel lagere kosten.(www.galvaniseren.com/s/onzevisie/life)

Het derde Nederlandse project is die vanTaneftreat van Waterstromen BV. Hierbij gaat het om het zuiveren van afvalwater van de vervuilende leerlooijeren via een innovatieve biologische vergistingsinstallatie. (www.waterstromen.nl)

De publicatie kunt u hier downloaden. De `best practices' zijn ook te vinden op de SenterNovem LIFE+ website.