Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Eénmiljoenste pechgeval leven lang

verzekerd van hulp Wegenwacht

Den Haag/Zevenaar 18 oktober 2007

Mevrouw Jennifer Coenraad uit Zevenaar weet zich haar hele leven lang verzekerd van de diensten van de Wegenwacht. Haar auto had vanmorgen in haar woonplaats een lekke band en ze moest de hulp van de Wegenwacht inroepen. Dat zij het éénmiljoenste pechgeval van dit jaar bleek te zijn en hiervoor het levenslange lidmaatschap van de Wegenwacht kreeg aangeboden, was een pleister op de wonde. De wegenwacht kon het euvel in korte tijd verhelpen.

Jaarlijks biedt de Wegenwacht zo'n 1,3 miljoen keer hulp bij pech. Door de oprukkende elektronica onder de motorkap wordt de techniek van een auto steeds complexer. De Wegenwacht groeit hierin mee. 'We bedenken steeds weer nieuwe oplossingen voor storingen,' zegt directeur Wegenwacht Rian Vreeburg, die vanmorgen aanwezig was en mevrouw Coenraad een bos bloemen aanbood.

'Dat we als Wegenwacht daar succesvol in zijn, blijkt uit het feit dat het percentage auto's dat we wegslepen, de laatste jaren niet is gestegen. In negen van de tien gevallen kunnen onze leden hun bestemming uiteindelijk gewoon met de eigen auto bereiken.'

De ANWB heeft in tien jaar tijd een databank opgebouwd met technische informatie over vrijwel alle automerken en -types. Medewerkers van de Wegenwacht voegen dagelijks informatie aan deze databank toe. De meeste van de 1,3 miljoen pechgevallen per jaar worden meteen opgelost. Met storingen waar de Wegenwacht er onderweg geen raad mee weet, gaan collega's in het Expertise en Innovatiecentrum verder. De oplossingen die daar worden gevonden, komen in de databank en van daaruit weer terug bij de Wegenwacht langs de weg.

De ANWB-technici in het Expertise en Innovatiecentrum ontwikkelen ook apparatuur waarmee hun collega's langs de weg hun voordeel kunnen doen. Een recent voorbeeld daarvan is de nieuwste versie van een zogenoemde verkeerdgetankt-installatie. Bij het tankstation blijkt het nogal eens mis te gaan: automobilisten tanken jaarlijks zo'n 800.000 liter verkeerde brandstof. Met de nieuwste installatie is de Wegenwacht in staat dit euvel in kortere tijd te verhelpen.

De Wegenwacht heeft een Top 10 van pechgevallen opgesteld die er als volgt uit ziet:


1. Starthulp


2. Lekke band


3. Accu defect


4. Deur op slot


5. Dynamo/ elektrische storing


6. Problemen met startmotor


7. Verkeerde brandstof getankt


8. Koppakking


9. Kabelbreuk


10. Distributieriem

De belangrijkste elektronische storingen waarmee de Wegenwacht in de dagelijkse praktijk te maken heeft, zijn:


1. ontsteking/benzine injectie


2. diesel motormanagement


3. dynamo laadsysteem


4. alarm startonderbreker


5. startsysteem


Noot voor de redactie;

Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB