Hedgefondsen: nieuw vertrouwen, maar ook nieuwe uitdagingen

18/10/2007 10:24



Ernst & Young



Volgroeide sector leidt tot hernieuwd vertrouwen, zo blijkt uit onderzoek van Ernst & Young

AMSTERDAM - 18 oktober 2007 - De grootste bron van zorg onder 's werelds meest toonaangevende hedgefondsmanagers is, volgens een nieuw onderzoeksrapport (Navigating New Complexities, vandaag gepubliceerd door Ernst & Young), het aantrekken en behouden van getalenteerde medewerkers en het managen van groei.

Uit de enqu(ee)te onder ruim honderd managers van de belangrijkste wereldwijde hedgefondsen, die samen voor ruwweg 900 miljard dollar aan activa in beheer hebben, blijkt dat het behouden van de juiste mensen (42%) en het realiseren van groei (39%) tot de belangrijkste uitdagingen voor het komende jaar worden gerekend. Slechts 9% noemt in dit verband het investeren in of ontwikkelen van nieuwe producten. De enqu(ee)te werd gehouden onder COO's en CFO's van de hedgefondsmanagers. Enkele Nederlandse hedgefondmanagers hebben ook aan de enqu(ee)te deelgenomen.

Grote geldstromen in goede banen
Alle hedgefondsen tezamen zijn wereldwijd goed voor zo'n tweeëneenhalf biljoen dollar aan beheerde activa. Alleen al in het tweede kwartaal van 2007 stroomde 41,1 miljard dollar vanuit de beleggers de sector in. De hedgefondsindustrie lijkt te bewijzen dat ze dergelijke geldstromen in goede banen kan leiden. Ze zijn daarbij wel afhankelijk van hun vermogen groei op te vangen en talent voor zich te behouden.

Het onderzoek wijst verder uit dat de managers bezig zijn hun infrastructuur en activiteiten te herzien, niet alleen ten behoeve van de schaalbaarheid maar vooral om eventuele vertragende effecten op hun prestaties te minimaliseren. De fondsen vertonen in dit opzicht een evolutionaire ontwikkeling. Deskundigen van Ernst & Young, Joost Hendriks als voorzitter van de praktijkgroep Asset Management en Remco Bleijs als voorzitter van de hedgefund practice, zijn het eens met de analyse van de ondervraagden, die bij de fondsen een evolutie van institutionalisering naar 'industrialisering' bespeuren en de neiging om zich steeds meer als vermogensbeheerders op te stellen.

Hernieuwd vertrouwen
Zevenendertig procent van alle ondervraagden heeft er vertrouwen in dat ze met hun activiteiten in de behoeften van hun beleggers voorzien. Deze respondenten zien dan ook geen noodzaak om de komende twee jaar iets te veranderen. Daarnaast verwacht 21% de komende twee jaar producten te kunnen aanbieden die geschikt zijn voor particuliere beleggers. Hieruit blijkt dat er binnen de sector sprake is van een hernieuwd vertrouwen.

Slechts 13% van de respondenten verwacht de komende twee jaar eigen vermogen aan te trekken. De meest populaire constructie is gedeeltelijke verkoop aan een externe eigenaar. De grootste interesse in het aantrekken van eigen vermogen komt - enigszins verrassend - van fondsmanagers in het Verre Oosten.

Uitdaging: meer transparantie en beheer van operationele risico's De grootste uitdaging van de komende twee jaar qua regelgeving is voor 64 procent van de respondenten de noodzaak van meer transparantie rondom het waarderingsproces, gevolgd door belangenconflicten (57 procent) en marktmisbruik (55 procent). De managers schalen de prijs- en waarderingsrisico's ook hoog in voor wat betreft de onderkende operationele risico's.

Er is meer nadruk komen te liggen op een consistente benadering van de prijsstelling en verslaglegging van portefeuilles. De ontwikkelingen in de kredietmarkt kunnen op korte termijn tot reacties leiden en tot de roep om meer transparantie vanuit de sector. Op de langere termijn daarin tegen is er duidelijk een groeiend besef van het belang van een vergelijkbare aanpak.

Personeelskwesties worden gezien als oorzaak van, maar ook als de primaire oplossing voor operationele risico's. Voor 18% van de respondenten geldt het personeel als het voornaamste operationele risico. Tegelijkertijd gaf 34% aan dat ze door het aantrekken van de juiste mensen hun operationele risico's kunnen terugdringen.

Driekwart van de respondenten noemde technologie als de belangrijkste uitgavenpost voor de komende twee jaar. Van alle fondsen verwacht 58% dat het grootste deel van de uitgaven voor technologie wordt besteed aan systemen voor risicobeheer. Verwachting: afnemende incentives en managementfees
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste fondsen (80%) de komende twee jaar een dalende tendens verwachten wat betreft incentives en managementfees. Bijna twee derde verwacht bovendien dat die fees de komende twee jaar onder aanzienlijke druk komen te staan door toenemende operationele kosten. Volgens de deskundigen van Ernst & Young's hedgefonds practice is dit echter minder zorgwekkend dan het in eerste instantie lijkt: Zelfs bij een neerwaartse druk op de fees zullen de managers die goed presteren - zowel in absolute als relatieve zin - toch de vrijheid houden zelf hun tariefstructuur te bepalen. Juist de minder goede presteerders zullen het meest te lijden hebben.

Twee derde van de respondenten geeft aan te verwachten dat de lock-in periode voor hun beleggers in de nabije toekomst zal afnemen. Amper een vijfde verwacht een langere lock-in.

Op 21 november 2007 houdt Ernst & Young een Hedge Fund Symposium in Wassenaar. Tijdens dit symposium worden de resultaten van dit rapport nader toegelicht.