Voedingcentrum

Het boek The truth about food - Eerlijk over eten

18 oktober 2007

Eerlijk over eten is niet alleen de slogan van het Voedingscentrum, maar ook de titel van een populair boek van de BBC. Wat vindt het Voedingscentrum van deze uitgave?

Het boek The truth about food gaat op een creatieve manier door de voedingswetenschap. Er wordt uitgegaan van dé zaken op voedselgebied die veel mensen bezighouden. In zes hoofdstukken komt op een leesbare manier veel informatie over voedsel aan de orde:

* Zo blijf je gezond
* Zo blijf je slank
* Zo voed je je kind
* Zo word je sexy
* Zo word je de beste
* Zo blijf je jong en aantrekkelijk

Leesbaar en aanschouwelijk

Zoals verwacht mag worden, besteedt het boek veel aandacht aan feiten en fabels. Het boek gaat in op de zin en onzin van populaire ontgiftingskuren en het idee dat je per dag twee liter water zou moeten drinken.
Elk hoofdstuk beschrijft wat experimenten die de feiten moeten ondersteunen. De bewijskracht hiervan is bedenkelijk. Zo worden negen mensen tien dagen op een dieet van vruchten, groente en noten met wat vis gezet. Dit is natuurlijk niet voldoende om aan te tonen dat je met je voeding je cholesterol kunt verlagen. Ook al is de daling in het experiment nog zo spectaculair. Datzelfde geldt voor het experiment waarbij twee personen veel vezels te eten krijgen en bij wie vervolgens de stoelgang sterk verbeterde. Maar de experimenten maken het boek wel leesbaar en aanschouwelijk.

Educatief zijn de jargonbrekers. In deze kaders worden termen uit het vakjargon helder uitgelegd. Als het gaat over het cholesterolgehalte van het bloed wordt bijvoorbeeld uitleg gegeven over het goede en het slechte cholesterol. En als het over vermageren gaat, over calorieën.

Gangbare inzichten

The truth about food geeft zeker niet alle waarheid over ons eten en maakt ook geen eind aan alle fabeltjes. Daarvoor zijn er eenvoudigweg te veel om in één boek te behandelen. Wel sporen de conclusies aan het eind van elk hoofdstuk in het algemeen met de gangbare wetenschappelijke inzichten. Ditzelfde geldt voor de feiten die in kaders door de tekst staan en de praktische tips waarmee de tekst is gelardeerd. In een enkel geval gaan ze wat ver, zoals het advies om elke dag een portie bessen te eten vanwege het hoge gehalte aan polyfenolen, die goed zouden zijn voor de hersenen. Verder zijn de tips afgestemd op de Engelse eetgewoonten.

The Truth about food
The Truth about food
Jill Fullerton-Smith