'Ik al 32 jaar in Nederland...dit mijn dag'

16/10/2007 14:47



Oranje Fonds



Op 18 oktober ontmoet Minister Ella Vogelaar in Madurodam 300 vrouwen uit het stimuleringsprogramma 'Taalontmoetingen' van het Oranje Fonds. Zij zal in informele sfeer met een aantal van hen praten over het belang van taalles-aan-huis. Het Oranje Fonds heeft zo'n 1000 vrouwen uit het hele land verrast met een dagje uit. Ze bezochten Madurodam, de Tweede Kamer, de Schilderswijk en de zee bij Scheveningen. Voor vele vrouwen is dit de eerste keer dat ze zonder familie, man of kinderen, ergens heen gaan. 'Ik al 32 jaar in Nederland...dit mijn dag', aldus een van de vrouwen.

In 2005 startte het Oranje Fonds met het stimuleringsprogramma 'Taalontmoetingen'. Veel allochtone vrouwen in Nederland spreken de taal niet goed en leiden daardoor een geïsoleerd bestaan. Door individuele taallessen van autochtone vrouwen leren ze de Nederlandse taal en maken ze kennis met de samenleving door activiteiten buitenshuis te ontplooien. Daarnaast bewerkstelling de taalontmoetingen tussen een autochtone en allochtone vrouw wederzijds begrip. Het Oranje Fonds heeft zo'n 1000 vrouwen uit haar taalontmoetingsprogramma verrast met een dagje uit. Voor velen vrouwen is dit de eerste keer dat ze alleen, zonder familie, man of gezin, ergens heen gaan. Minister Ella Vogelaar steekt op 18 oktober a.s. in Madurodam 300 vrouwen een hart onder de riem en praat met hen over het belang van taalles-aan-huis.

Ronald van de Giessen, directeur Oranje Fonds: 'Dankzij de taalontmoetingen zien we dat vele geïsoleerde vrouwen de weg vinden naar het reguliere aanbod van taallessen of op een andere manier deel uit gaan maken van de samenleving. Zowel de lesneemster als lesgeefster verdienen het een dagje uit te zijn als dank voor hun inzet en het overwinnen van angst voor het onbekende. Door taalontmoetingen creëer je wederzijds respect'.

Het Oranje Fonds is het grootste, nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer 22 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland, op Aruba en de Nederlandse Antillen. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Màxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.