Persuitnodiging: Meermalig kunststof verslaat eenmalig hout of karton
04/10/2007 15:12
Adequaat Communicatie
Een studie naar de duurzaamheid van verpakkingssystemen
voor groenten en fruit in Europa
Persconferentie door de Stiftung Initiative Mehrweg
(Stichting voor het Hergebruik van Middelen) op donderdag 18 oktober 2007, om 15.00 uur
Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag, Frits van der Poelzaal.
Dames en heren,
Tijdens de persconferentie zal de Stiftung Initiative Mehrweg (Stichting voor het Hergebruik van Middelen) de resultaten presenteren van de meest uitgebreide studie tot nu toe naar meermalige en eenmalige transportver-pakkingen voor groenten en fruit in Europa.
De opdracht van de Stiftung Initiative Mehrweg aan het departement Life Cycle Engineering van de Universiteit van Stuttgart en aan PE International Europe GmbH in Leinfelden was om de voors en tegens van meermalige kunststof kratten en eenmalige houten en kartonnen verpakkingen tegen elkaar af te wegen met betrekking tot milieuaspecten en duurzaamheid.
In de studie werden de vijf belangrijkste productielanden (Spanje, Italië, Frankrijk, Nederland, Duitsland) en de vier grootste afzetmarkten van groenten en fruit (Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland) betrokken. Hierdoor biedt de studie een realistische afspiegeling van de Europese markt. De resultaten bieden een belang-rijk hulpmiddel voor logistieke service providers, producenten en de verpakkingsindustrie bij het kiezen van de ecologisch meest verantwoorde en meest efficiënte transportsysteem.
Tijdens de persconferentie zullen de volgende personen aanwezig zijn voor het beantwoorden van vragen:
-Clemens Stroetmann, directeur van Stiftung Initiative Mehrweg (voormalig staatssecretaris)
-Leif Barthel, departement van Life Cycle Engineering, Universiteit van Stuttgart
De persconferentie zal in het Duits worden gehouden. Een tolk is aanwezig.
Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk, maar wordt wel op prijs gesteld. Stuur s.v.p. een mail met uw gegevens naar Bregje Eijsbouts, beijsbouts@adequaat.nl.
Graag tot ziens.
Met vriendelijke groet,
Clemens Stroetmann,
Directeur Stiftung Initiative Mehrweg
Persbericht
4 oktober 2007
Meermalig kunststof verslaat eenmalig hout of karton
WILHELMSHORST (DU) - Meermalige plastic kratten leveren veel meer voordelen op dan eenmalige houten of kartonnen dozen. Dat blijkt uit een Europa-brede studie over de duurzaamheid van verpakkingsmiddelen voor het transport van groenten en fruit van de Stiftung Intiative Mehrweg (Stichting voor het Hergebruik van Middelen).
De Stiftung Initiative Mehrweg presenteerde de resultaten van een uitgebreide studie waarin het meermalige verpakkingssysteem, gebaseerd op plastic kratten voor het transport van fruit en groenten, wordt vergeleken met eenmalige verpakkingssystemen die gebruik maken van hout en karton. "Meermalig verslaat eenmalig" was de wijze waarop de directeur van de stichting, Clemens Stroetmann, de resultaten van de studie samenvatte.
De voormalige staatssecretaris van het Bondsministerie voor Milieu zei dat wederom werd aangetoond dat meermalige verpakkingsmiddelen de beste keus zijn. Hij schepte er uitzonderlijk veel genoegen in dat het meermalige verpakkingsmiddel, naast de ecologische voordelen, tevens het meest rendabele middel was, en dat het - uitgaande van de totale levenscyclus - verreweg de veiligste manier was om groenten en fruit naar de consument te brengen. "Met het gebruik van plastic kratten ontstaat er een uitstekende symbiose tussen ecologie en economie", benadrukte hij.
Duurzaam loont
De studie toont op een indrukwekkende manier aan dat financiële overwegingen en verantwoord ondernemen om het milieu te beschermen, per definitie geen belangenconflict hoeft op te leveren. Er kan nu bij de producenten en handelaren op worden aangedrongen de resultaten van deze studie in praktijk te brengen.
De studie, die uit naam van de stichting werd uitgevoerd door het Department of Life Cycle Engineering van de Universiteit van Stuttgart en PE International in Leinefelden-Echterdingen, vergelijkt de gebruikelijke commerciële plastic kratten die meermalig gebruikt kunnen worden met de houten kratten en kartonnen dozen, die beiden slechts eenmalig gebruikt kunnen worden.
Voor het eerst werd er een accuraat beeld geschetst van de Europese markt als een geheel door de transportroutes van groenten en fruit van de vijf belangrijkste producerende landen (Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland en Duitsland) en de vier grootste afzetmarkten (Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland) te bestuderen en te evalueren. Bij elk geval is men uitgegaan van een conservatief scenario (csc) en een technisch scenario (tsc).
Milieueffecten
Met betrekking tot de milieueffecten, heeft de studie gekeken naar:
-primair energieverbruik
-het broeikas potentiaal - "broeikaseffect, effect op klimaat"
-het ozon afbraak potentiaal - "schade aan de ozonlaag"
-het eutrofiëring potentiaal - "zure regen"
-het foto-oxidatie potentiaal - "zomersmog"
Aansluitend werden tevens de kosten in overweging genomen van de totale levenscyclus en bepaalde sociale aspecten, in het bijzonder het aantal fatale en niet-fatale ongevallen tijdens de fabricage en het gebruik.
In de categorie milieueffecten, bleek het meermalige verpakkingsmiddel, plastic kratten, op veel gebieden superieur te zijn aan kartonnen dozen:
-81 % (csc) lager eutrofiëring potentiaal 82 % (tsc)
-31 % (csc) lager ozon afbraak potentiaal 39 % (tsc)
-46 % (csc) lager zomersmog potentiaal 49 % (tsc)
-54 % (csc) lager broeikas potentiaal 57 % (tsc)
-69 % (csc) lager verzuring potentiaal 71 % (tsc)
In relatie tot meermalige plastic kratten toonden de eenmalige houten kratten vergelijkbare resultaten op het gebied van:
-broeikaseffect
-zure regen en
-zomersmog
Op het gebied van de eutrofiëring kwamen de plastic kratten het beste uit de bus en op het gebied van de aantasting van de ozonlaag waren dat de houten kratten.
Wat het ozon afbraak potentiaal betreft, moet echter worden bedacht dat de bijdrage van alle drie systemen aan de schade aan de ozonlaag in de context van de totale jaarlijkse uitstoot in heel Europa, te verwaarlozen is.
Kosten en baten
De kosten en baten van het meermalige verpakkingssysteem zijn onverslaanbaar.
In het conservatieve scenario, is de houten krat drie keer duurder (3.08) dan de plastic krat. De kartonnen doos is bijna vier keer duurder (3.85). De kosten-baten van het meermalige verpakkingsmiddel nemen in het technische scenario alleen maar toe. Ook hier zijn de houten kratten meer dan drie keer zo duur (3.29) en de kartonnen dozen zelfs meer dan vier keer (4.11).
Tot slot kent het plastic verpakkingsmiddel de minste fatale ongevallen; een bijdrage aan de gezondheid van hen die deze kratten gebruiken is iets wat niet onderschat mag worden.
Alleen op het gebied van primair energieverbruik komt de houten krat er het beste vanaf. De reden hiervoor is dat hout, in het kader van energiegebruik, over meerdere voordelen beschikt omdat het een herwinbaar ruw artikel is. Volgens de stichting echter, mag dit niet worden beschouwd als een afdoend argument tégen meermalig. Stroetmann: "Als meermalig vervangen zou worden door eenmalig hout, zouden de beschikbare gebieden in Europa voor heraangroei niet toereikend zijn." Volgens Amerikaanse studies zou er voor elke 9 meter hoge boom, tweehonderdenvijftien1.5 meter hoge jonge bomen moeten worden aangeplant om de CO2-neutraliteit te garanderen. Dit zou een herbebossinggebied betekenen van ongeveer 1.858 m2 of ongeveer 18 aren per gekapte 9 meter hoge boom. "Behoudens de voor het milieu zeer twijfelachtige consequenties van de onvermijdelijke monoculturen die dit tot gevolg zal hebben, is het in Europa ondenkbaar,' zei de directeur. En daarom blijft de belangrijkste boodschap:
"Meermalig is de goede manier en eenmalig is de verkeerde manier".
Links: http://www.stiftung-mehrweg.de