Gemeente Lochem


BenW Lochem kiezen voor één nieuw gemeentehuis op de Hanzeweg in Lochem

BenW Lochem kiezen voor één nieuw gemeentehuis op de Hanzeweg in Lochem Afdrukversie openen in nieuw venster

Burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem hebben besloten hoe zij de toekomst zien van de huisvesting van het gemeentelijke apparaat van de gemeente Lochem: één nieuw te bouwen gemeentehuis op de Hanzeweg 8 in Lochem. Deze locatie heeft hun voorkeur omdat de bouw van een nieuw gemeentehuis daar als vliegwiel kan fungeren voor de gewenste ontwikkeling in dit gebied. Dat geeft ook meteen hun voorbehoud aan. Als de ruimtelijke plannen van "Etalage naar de toekomst" in dit gebied niet door mogen gaan van de provincie, dan geven BenW de voorkeur aan de locatie Stijgoord in Lochem. De twee buitendiensten van de gemeente komen niet in het gemeentehuis. Die in Gorssel op de Hoofdstraat 14 blijft daar. Voor de buitendienst in Lochem wordt een nieuwe gemeentewerf gebouwd op de Hanzeweg of Exel Tol.. BenW houden voorlopig de mogelijkheid open om een gemeenteloket voor burgers te houden in Gorssel. Ze willen dit in de volgende fase onder andere met de dorpsraden bespreken.

Nu is het woord aan de gemeenteraad. Die beslist 18 oktober aanstaande of ze dit advies overneemt. Als de gemeenteraad dit doet start fase twee. Het duurt dan nog tussen de vier en zes jaar voor de verhuizing kan beginnen.

Met nieuwbouw kan de gemeente een toekomstgericht gemeentehuis neerzetten. Een gemeentehuis dat openstaat voor alle burgers: een transparant hart van de democratie. Verder kan een nieuw gemeentehuis makkelijker zo ingericht worden dat het efficiënt en effectief (samen)werken bevordert. Bovendien is één gemeentehuis goedkoper. De gemeente kan hiermee jaarlijks 450.000,-- euro besparen op de kosten voor huisvesting.

Mogelijk gaat het nieuwe gemeentehuis ook aan andere organisaties onderdak bieden en wordt dan dus "multifunctioneel". Dit geeft meer levendigheid aan het gemeentehuis en zijn omgeving en voorzieningen kunnen dubbel gebruikt worden. De locaties op de Hanzeweg en Stijgoord zijn hiervoor groot genoeg. Verkennende gesprekken met een paar organisaties hebben plaatsgevonden.

In aanloop naar de gemeenteraad op 18 oktober zullen BenW op 4 oktober een hoorzitting houden met eerdergenoemde multifunctionele huisvestingpartners. Ook zullen BenW hun voorstel op 1 oktober in de Dorpsradenbijeenkomst met de kernen van de gemeente Lochem bespreken.

Als de gemeenteraad het voorstel van BenW overneemt start een volgende fase. Dan maakt de gemeente een Plan van Aanpak voor de realisatie van de nieuwe huisvesting. In dat Plan van Aanpak zal ook staan hoe inwoners en personeel betrokken worden. Ook start dan de nadere haalbaarheidsanalyse van multifunctionele huisvesting. BenW willen de resultaten van deze tweede fase uiterlijk zomer 2008 ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorleggen.

Kosten
Centraliseren van de gemeentelijke huisvesting blijkt voordeliger dan het in stand houden van de huidige huisvesting in Gorssel en Lochem. Het verschil is maximaal 450.000,-- euro per jaar. Als de gemeente in de huidige panden blijft, moet er namelijk veel worden geïnvesteerd. De gebouwen moeten worden gemoderniseerd. En er is veel achterstallig onderhoud omdat het onderhoud in aanloop naar de fusie is geminimaliseerd. Vooral de monumentale gebouwen vragen hierbij extra aandacht. Kostenbesparing kan ook doordat één gemeentehuis totaal minder vierkante meters werkruimte vraagt: je hebt bijvoorbeeld maar één trouwzaal en één kantine nodig. Het zal ook een besparing in reistijd geven: nu gaat er veel werktijd verloren aan heen-en-weer reizen tussen de locaties voor werkoverleg en vergaderingen.