NCRV

Babyboom

Collectieve zwangerschapstest in Babyboom

Donderdag 18 oktober
20.30 uur, Nederland 1

De eerste aflevering van de 10-delige NCRV-serie Babyboom, donderdag 18 oktober, begint met een collectieve zwangerschapstest. De kijker maakt kennis met een verwachtingsvol gezelschap: 100 stellen met een zwangerschapswens. We beleven de uitslag mee tijdens de uitzending. Een uniek televisiemoment: pure blijdschap bij sommigen, verdriet en teleurstelling bij anderen.

Wie zijn de stellen die de nieuwe NCRV-presentatrice Caroline Tensen een jaar lang op de voet gaat volgen? In de eerste aflevering maken we kennis met heel verschillende mensen, elk met een fascinerend eigen verhaal. Ze zijn jong en onbevangen, of al wat ouder en âervarenâ in het medisch circuit; alleenstaand, lesbisch, belast met een erfelijke ziekte. Allemaal realistisch en getekend door emotie. Eén ding hebben ze hartstochtelijk met elkaar gemeen: ze willen een kind. In een grappige, maar ook confronterende vragenreeks wordt de groep in kaart gebracht. Wat zijn de factoren die een rol spelen bij het wel of niet zwanger raken? Leeftijd? Het aantal keren dat je sex hebt? Of hóe je het doet?

We leren alvast enkele stellen beter kennen. Er is veel verborgen leed. Sommigen zijn al jarenlang bezig. We horen het openhartige verhaal van de stoere Diana en Jeroen, fanatieke F-siders, die in ronde bewoordingen uitleggen waarom het bij hun niet lukt zwanger te raken, maar de hoop nog niet hebben opgegeven. En Arnoud en Coretty vertellen hun bijzondere levensverhaal waarin het grote leeftijdsverschil hen parten lijkt te spelen bij hun kinderwens. Ook maken de vaste deskundigen van Babyboom hun opwachting, gynaecoloog dr. Rob Bots en verloskundige Mariël Croon.

De NCRV brengt in tien wekelijkse afleveringen van Babyboom reportages over de koppels - of alleenstaanden â en laat zien hoe zij deze belangrijke periode in hun leven beleven. De kijker maakt de hoogtepunten, maar ook de dieptepunten mee. Kinderen krijgen is niet alleen een kwestie van willen, voor sommigen is zwangerschap een lange, zware weg die van vele factoren afhankelijk is. Caroline Tensen gaat af en toe polshoogte nemen bij stellen thuis; ze observeert en volgt het bezoek bij de verloskundige of gynaecoloog en staat - op de achtergrond - zelfs aanstaande ouders bij rond de bevalling.

Wat beweegt anno 2007 mensen om kinderen te krijgen? Wat komt er bij kijken om zwanger te raken? Waarom lukt het bij de een spontaan en waarom nemen anderen soms jarenlang alle moeite en verdriet op de koop toe? Babyboom is elke aflevering een mix van vreugde en verdriet. Volgens de statistieken raakt één op de vijf vrouwen met een kinderwens niet meteen zwanger. Gemiddeld raken tachtig van de honderd vrouwen binnen een jaar zwanger. De Babyboom-deelnemers lijken daarbij vooralsnog wat achter te blijven, met 54 zwangeren van de 100. Maar wat niet is kan komen, het jaar is nog niet voorbij!

Alle wederwaardigheden over de Babyboom-deelnemers en andere informatie over zwanger (willen) worden is nu al te vinden op www.babyboom.nl