VVD


17-10-2007

Na automobilist nu mensen met huis gepakt

Automobilisten en ouderen waren al de klos door de kabinetsplannen, nu gaan ook mensen met een eigen huis fors meer betalen. Uit een eerste inventarisatie van OZB-tarieven voor 2008 blijkt dat deze gemeentelijke belastingen flink stijgen.

De huiseigenaar in Westervoort gaat de komende vier jaar bijvoorbeeld 42% meer OZB-belasting betalen. De burgers van Waddinxveen zien hun OZB-aanslag het komend jaar al met 30% stijgen. VVD-leider Mark Rutte noemt deze stijgingen absurd. Hij vraagt zich af waar dit eindigt: "ik wil niet meemaken dat hardwerkende Nederlanders drie-kwart van hun inkomen moeten afdragen aan de overheid."

Westervoort en Waddinxveen zijn topscorers als het gaat om OZB-stijgingen, maar zeker geen uitzondering. Een inventarisatie door Vereniging Eigen Huis van gemeentelijke OZB-plannen laat zien dat de OZB in de meeste gemeenten fors verhoogd wordt. Rutte ergert zich groen en geel aan de verhogingen. "Ze laten zien dat het afschaffen van de OZB-begrenzing een desastreus idee is van dit kabinet." Volgens Rutte heeft het kabinet gemeenten hiermee een alibi gegeven om in de portemonnee van de burger te graaien. "Het kan ook anders: Den Haag en Eindhoven verminderen de OZB met 7%. Die gemeenten verdienen een pluim."

Het kabinet heeft besloten vanaf 1 januari 2008 de maximalisatie van OZB-stijgingen los te laten. De VVD zal morgen in de Tweede Kamer pleiten voor herinvoering van die OZB-maximalisatie. Naast de OZB stijgen er meer lokale belastingen in 2008. Naar de mening van de VVD een totaal verkeerde ontwikkeling, omdat alle belastingbetalers ook al met 18 belastingverhogingen van het kabinet worden geconfronteerd. Zo verhoogt Amsterdam de rioolrechten explosief met 14%, Breda met 11% en Rotterdam met 9%. De inwoners van Almere gaan 7% meer betalen voor het parkeren, terwijl Tilburg de hondenbelasting 5% duurder maakt. Mark Rutte vraagt zich af "wat hebben de inwoners van Nederland misdaan dat ze zo gestraft worden?