D66

Afschaffen studiefinanciering onbegrijpelijke noodgreep van Plasterk

16 oktober 2007

Minister Plasterk (PvdA) van Onderwijs wil volgens RTL 4 de studiefinanciering afschaffen om lerarensalarissen te verhogen. D66-leider Alexander Pechtold vindt dit een onbegrijpelijke noodgreep van de minister. Pechtold vreest dat jongeren uit lagere sociaal-economische milieus eerder zullen gaan werken en zo geremd worden in hun ontwikkeling en emancipatie.

D66 is verbaasd over de keuzes van de PvdA in deze coalitie. Pechtold: "Ik kan me niet voorstellen dat Plasterk dit voorstel indient. Hoe kan de PvdA nu tegenwerken dat mensen iets van hun leven maken. Dat was juist iets wat D66 - ondanks alle verschillen - altijd deelde met de PvdA. Ik vind dit een schandelijk voorstel."

Plasterk wil de studiefinanciering afschaffen om de verhoging van de lerarensalarissen te verhogen. D66 trekt in haar tegenbegroting 500 miljoen meer uit dan het kabinet voor onderwijs en heeft dit soort maatregelen daarom niet nodig om de lerarensalarissen te verhogen. Pechtold: "Zelfs als je niet bereid bent om meer geld voor onderwijs uit te trekken, hoef je dit niet te doen. Ik zou bijvoorbeeld niet kiezen voor 'gratis' schoolboeken en verplichte maatschappelijke stages voor leerlingen. Daar wordt het onderwijs namelijk niet beter van. Dit kabinet heeft totaal verkeerde prioriteiten."

---