Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amersfoort, 17 oktober 2007

Uden en Beek-Ubbergen Groenste stad en dorp van Nederland

Uden en Beek-Ubbergen hebben Goud gewonnen in de nationale groencompetitie Entente Florale 2007. Een jaar lang mogen zij zich de groenste stad en dorp van Nederland noemen. Uden (Noord-Brabant) won in de categorie 'steden' en het Gelderse dorp Beek-Ubbergen werd tot winnaar uitgeroepen in de categorie 'dorpen en kleine steden'. De twee winnende gemeenten vertegenwoordigen Nederland volgend jaar in de internationale Entente Florale, waaraan door 12 Europese landen wordt deelgenomen. Bij de steden veroverde Apeldoorn het Zilver en Weesp het Brons. In de categorie 'dorpen en kleine steden' ging het Zilver naar Helvoirt en het Brons naar Oudewater. Tijdens de prijsuitreiking op 17 oktober in het Kloosterhotel in Amersfoort ontvingen de winnaars hun prijs uit handen van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw Gerda Verburg.

In haar toespraak stelde minister Verburg dat groen meer kleur geeft aan je leven. "Ik denk dat we met elkaar méér in groen moeten investeren. Concreet is het mijn wens en streven dat iedere burger binnen 10 minuten fietsafstand in het groen moet kunnen verkeren". Met betrekking tot Entente Florale merkte zij op dat "Entente Florale stimuleert om te investeren in onze relatie met de natuur en op een actieve manier aandacht vraagt voor groen".

Bijzondere prestaties
Voor bijzondere prestaties zijn er op onderdelen extra certificaten te behalen zoals het Certificaat Bijzondere Waardering en de Eervolle Vermelding. Zo kreeg Apeldoorn een Certificaat van Bijzondere Waardering voor haar beleid ten aanzien van het natuurgroen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. De gemeente Haaren kreeg voor haar kern Helvoirt het Certificaat Bijzondere Waardering voor de wijze waarop ze daadwerkelijk bruggen weet te bouwen tussen het versterken van natuur en landschap en maatschappelijk ondernemen. Ook Weesp kreeg een Certificaat Bijzondere Waardering en wel voor haar bloemenrijkdom en de grote participatie van de bevolking. Voor het aanbod in toeristische voorzieningen ontving Oudewater het certificaat van Bijzondere Waardering. De gemeente Buren ontving een Eervolle Vermelding voor haar gevoerde kunstbeleid als toeristische trekpleister. Gorinchem kreeg een Eervolle Vermelding voor de hoge kwaliteit van het "cultuurgroen" en het onderhoud.

Doelstelling
De stichting Entente Florale Nederland stelt zich tot doel om met de nationale groencompetitie voor steden en dorpen het grote belang van kwaliteitsgroen onder de aandacht te brengen van overheden, bedrijfsleven en burgers. Het motto daarbij is "de Groene Stad" waarbij de achterliggende gedachte is dat groen geen geld kost, maar juist oplevert in economische en maatschappelijke zin.

De jury, onder auspiciën van de gerenommeerde VKC, is samengesteld uit onafhankelijke deskundigen op het gebied van landschapsarchitectuur, groenvoorziening en natuur en ecologie. De visie, het beleid en de uitvoering daarvan in de praktijk worden door de jury beoordeeld op basis van een groot aantal criteria. Naast het groen binnen stad of dorp heeft ook natuurbeheer daarin een belangrijke plaats.


* * * * *

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht