Gemeente Helmond


Uitbreiding CAV

De Collectieve Aanvullende Verzekering (CAV) voor mensen met een minimum inkomen wordt uitgebreid

De regeling was beperkt tot mensen met een inkomen ter hoogte van het inkomen uit een uitkering WWB, IOAW, IOAZ en Bbz van de gemeente. Nu komen daar ook overige minima bij met een inkomen tot 110% van dit norminkomen. Het college van burgemeester en wethouders wil de uitbreiding van de regeling in januari in te laten gaan.

Korting op verzekeringspremie

De collectieve aanvullende verzekering is een regeling waarmee mensen met een minimum inkomen in aanmerking komen voor een korting op hun verzekeringspremie én een extra uitbreiding van het aanvullend pakket voor rekening van de gemeente. De collectieve aanvullende verzekering bestaat uit de basis verzekering, een aanvullende verzekering en een extra uitbreiding voor een hogere vergoeding van kosten voor tandarts en brillen, hoortoestellen en psychische hulp. De kosten voor deze uitbreiding van de verzekering worden door de gemeente betaald. Hiermee kan men diverse vaak voorkomende ziektekosten direct declareren bij de verzekeraar, zodat er geen aanvraag voor bijzondere bijstand bij de gemeente meer hoeft te worden ingediend.

Maximaal inkomen

De regeling wordt in goed overleg met de diverse cliëntorganisaties in Helmond nu uitgebreid tot mensen die rond moeten komen met een gezinsinkomen op of rond het minimum. Concreet betekent dat het maximale netto inkomen per maand niet hoger mag zijn dan:

jonger dan 65:
gehuwd 1.305,00
alleenstaande 913,52
alleenstaande ouder 1.174,57
ouder dan 65:
gehuwd 1.368,10
alleenstaand: 1.005,98
Mensen met meer inkomen komen niet in aanmerking voor deze regeling.

Aanvragen
De gemeente heeft de collectieve verzekering afgesloten met de CZ-groep en de VGZ zorgverzekering. Mensen met een minimum inkomen die gebruik willen maken van de nieuwe regeling en verzekerd zijn bij een andere verzekeraar moeten wel overstappen naar CZ of VGZ. Minima waarvan bij de Zorgpoort bekend is dat zij eventueel voor de regeling in aanmerking kunnen komen, krijgen een brief over de regeling. Naast informatie over de regeling, wordt hierin ook een aanbod gedaan voor deelname aan de regeling.

Minima die vanuit de Zorgpoort geen brief over de regeling hebben ontvangen kunnen de collectieve aanvullende verzekering aanvragen bij De Zorgpoort Penningstraat 53 te Helmond, telefoonnummer (0492) 587860. Ook voor nadere informatie kan men daar terecht.