Gemeente Tytsjerksteradiel


Mozambique

Friesland steunt waterproject in Mozambique

Op dinsdag 16 oktober, één dag voor Wereld Armoede Dag, tekenden zeven Friese gemeenten, Initiatiefgroep ' Friesland helpt Water for Life' , Waterbedrijf Vitens Fryslân, Wetterskip Fryslân en De Friese Raad van kerken een intentieverklaring om met elkaar een drinkwater- en sanitatieproject in Mozambique te realiseren. Zij geven daarmee steun aan een project van 'Water for life', waarmee de levensomstandigheden van ongeveer 300.000 mensen in Mozambique drastisch zullen verbeteren. De ondertekening vond plaats op het congres van het Technologisch Top Instituut Watertechnologie Wetsus (TTIW), in Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden.

De Friese gemeenten die tekenden waren: Achtkarspelen, Dongeradeel, Gasterlân-Sleat, Littenseradiel, Leeuwarden (die ook namens de provincie Fryslân tekende in het kader van de Friese Wateralliantie), Schiermonnikoog en Tytsjerksteradiel. Voor de gemeente Tytsjerksteradiel ondertekende wethouder Houkje Rijpstra. Zij deed dit onder het voorbehoud dat de gemeenteraad met dit initiatief instemt in de raadsvergadering van november. Dan wordt in de raad besproken hoe de gemeente invulling wil geven aan de millenniumdoelstellingen.

waterprovincie Friesland zet woorden om in daden

Het idee voor een dergelijk waterproject is ontstaan vanuit het zogenoemde Poverty Requiem (stemverheffing tegen de armoede) dat op woensdag 17 oktober op veel plaatsen in de wereld plaatsvond. Vanuit die stemverheffing tegen de armoede wordteen waterproject gesteund om vanuit waterprovincie Friesland woorden om te zetten in daden. Het initiatief is ondersteund door Waterbedrijf Vitens en als project voorgelegd aan de onafhankelijke stichting 'Water for Life', die al enkele jaren actief is in Mozambique, een land dat tot de armste landen in de wereld behoort. In het zuiden van Mozambique plukken tienduizenden bewoners van enkele kuststeden al de vruchten van de inspanningen van 'Water for life'. Er zijn nieuwe leidingen gekomen, waterputten geslagen en openbare tappunten aangelegd.

schoon drinkwater voor Mozambiquanen

Het Friese 'Water for Life'-waterproject concentreert zich op de steden Chimoio en Gondola in centraal Mozambique. De meeste inwoners van deze steden hebben nog nooit in hun leven de beschikking gehad over schoon drinkwater. Het water uit rivieren, plassen en ondiepe putten is zwaar verontreinigd. Ziekten als cholera, difterie en tyfus eisen elk jaar weer vele slachtoffers. Met het initiatief helpt het Friese initiatief de ergste nood op drinkwater- en sanitatiegebied van zo'n 300.000 Mozambiquanen te lenigen.

Voor dit waterproject is een bedrag nodig van 200.000 euro. Als vanuit Friesland 100.000 euro wordt bijeengebracht, zal de stichting Aqua for all dit bedrag verdubbelen. Inmiddels is er al een bedrag binnen van 25.000 euro.

ondertekening intentieverklaring

(foto door: Initiatiefgroep 'Friesland helpt Water for Life')