Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Tweede Kamer akkoord met Invoeringswet Wro

10-10-2007

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de invoeringswet voor de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Die wet bepaalt hoe overheden om moeten gaan met lopende procedures en planologische figuren die in de nieuwe Wro vervallen (overgangsrecht), bijvoorbeeld planogische kernbeslissingen (PKB's) en streekplannen. De invoeringswet moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Bij het overgangsrecht is uitgegaan van 'eerbiedigende werking'. Dit betekent dat de regelingen en afspraken in ruimtelijke plannen op grond van de huidige WRO blijven gelden. Gemeenten en provincies kunnen op grond van de Wro geen bevoegdheden overdragen aan de Wgrplus-regio's. Deze regios werken verplicht samen bij de aanpak van complexe beleidsopgaven in en rond de steden voor wonen, verkeer en vervoer, werken en stedelijk groen. De Kamer stemde om het hoofdstuk dat hierover gaat niet in te vullen.
Ook schrapte de Kamer de bepaling in de Invoeringswet waar stond dat een verleende bouwvergunning achteraf op grond van de Woningwet kan worden ingetrokken als die in strijd is met het beleid voor ruimtelijke ordening. De Kamer verwierp verder een amendement om de beheersverordening niet toe te passen in beschermde stads- en dorpsgezichten.

Besluit ruimtelijke ordening
Net als de Invoeringswet ligt het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) bij de Eerste Kamer. Het besluit stelt regels voor onder meer de voorbereiding, vorm en inhoud van ruimtelijke plannen. VROM stuurt het besluit naar de Raad van State zodra eventuele opmerkingen van de Eerste Kamer zijn verwerkt.

Meer informatie


* Dossier Wet op de ruimtelijke ordening