LEI

Vaccinatie meestal beste reactie op uitbraak varkenspest (persbericht)


17 okt 2007
Onderdeel: LEI

Vaccinatie in een straal van 2 tot 5 kilometer is het aangewezen middel in de bestrijding van varkenspest als bij de eerste waarneming blijkt dat al meer dan vijf bedrijven zijn geïnfecteerd. Deze aanpak verdient de voorkeur boven ruimen en boven een beperkte vaccinatie in een straal van 1 kilometer; er worden minder bedrijven geïnfecteerd en de uitbraak duurt korter. Voorwaarde voor de afzet van vlees van gevaccineerde dieren is dat partijen het eens worden over de verdeling van verantwoordelijkheden. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR, in opdracht van het ministerie van LNV.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Animal Sciences Group en het LEI van Wageningen UR, en betreft zowel de epidemiologische als economische effecten van verschillende maatregelen. De optimale bestrijdingsstrategie blijkt vooral afhankelijk van het aantal besmette bedrijven in het begin van een uitbraak.

Een belangrijk deel van de kosten van een uitbraak van varkenspest hangt samen met de vernietiging van dieren of de opslag van vlees van gevaccineerde varkens. Bij vaccinatie liggen die kosten lager dan bij vernietiging, maar ze drukken voor een groter deel op de varkenssector zelf, zowel op de direct getroffen varkenshouders als op de slachterijen en andere schakels in de keten.

Consumenten beoordelen vlees van gevaccineerde dieren niet bij voorbaat negatief. Hun aankoopgedrag vormt dan ook geen belemmering voor de afzet van dit vlees, maar het vraagt wel om een goede communicatie en verkoopondersteuning.
De reacties van andere landen op een uitbraak van een besmettelijke dierziekte
in Nederland worden vooral door het feit van de uitbraak zelf bepaald en nauwelijks door de manier van bestrijding. De kennis van de in Nederland voorgestelde aanpak is in het buitenland zeer beperkt.

Een knelpunt voor de afzet van vlees van gevaccineerde dieren in Nederland en Duitsland is dat de betrokken ketenpartijen (inclusief de overheid) het eens moeten worden over de verdeling van verantwoordelijkheden. Onduidelijkheid over de crisissituatie en onzekerheid over de gevolgen van vaccinatie dragen bij aan een gebrek aan wederzijds vertrouwen. Dit zal de bestrijding van een volgende uitbraak van varkenspest bemoeilijken. Een optimale bestrijdingsstrategie maakt echter kostenbesparingen mogelijk waardoor alle partijen minder schade lijden dan bij vorige uitbraken. Een gezamenlijke aanpak is daarvoor een onmisbare voorwaarde.

Rapport 5.07.06 Vaccinatie bij varkenspest; Epidemiologische en sociaaleconomische effecten