NVA


PERSBERICHT

Amersfoort, 16 oktober 2007

Brancheorganisaties voorkomen adviesbeperking intermediair

Dankzij een lang en intensief lobbytraject van NBVA, NVA en VvHN is voorkomen dat het intermediair in haar advies zou worden beperkt ten aanzien van beleggingsproducten.
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het nationaal regime dat gaat gelden voor intermediairs die krachtens de Wet op het financieel toezicht reeds bemiddelen in beleggingsproducten. Het nationaal regime is een vrijstellingsregeling voor het intermediair onder de Mifid en is in overleg tussen het ministerie van Financiën en de brancheorganisaties tot stand gebracht. Zonder dit nationaal regime zou het voor het intermediair vrijwel onmogelijk zijn om consumenten te adviseren over beleggingsrekeningen of effectenhypotheken en straks de bankspaarmarkt te bedienen.

Het nationaal regime treedt per 1 januari 2008 in werking. Vanaf 1 november geldt een tijdelijke vrijstelling zonder extra eisen voor kantoren met WFT- vergunning voor bemiddeling in levensverzekeringen en/of hypotheken. Hoe het nationaal regime in detail wordt uitgewerkt wordt begin november duidelijk. Dan komt het ministerie van Financiën met de definitieve uitwerking van het nationaal regime, na overleg wederom met de brancheorganisaties. Ook de Tweede Kamer zal hierover dan nog debatteren.

In het nationaal regime wordt het intermediair vrijgesteld van extra organisatorische Mifid-eisen bovenop de eisen die nu al gelden in de Wft. Minister Bos heeft de Tweede Kamer toegezegd dat drie zaken nog nader worden uitgewerkt en onderzocht: deskundigheidseisen, cliëntenovereenkomst en transparantie.

Minister Bos zal ook het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) om advies vragen naar het geschikte deskundigheidsniveau waarbij gekeken zal worden naar de normen die DSI stelt. Ook zal de minister onderzoeken of een aparte cliëntenovereenkomst voor het intermediair noodzakelijk is. Deze overeenkomst is een contract tussen adviseur en klant over rechten en plichten ten aanzien van het beleggingsadvies. Tijdens het kamerdebat heeft de minister aangegeven dat Mifid uitgaat van volledige transparantie van kosten en provisie. Over de uitwerking daarvan binnen het nationaal regime vindt nog nader overleg plaats.


Noot voor de redactie/