NEN


Eén Europa voor vuurwerk (2)

donderdag 6 september 2007, 12:00

De kogel is door de kerk. De Europese Richtlijn 'on the placing on the market of pyrotechnic articles', 2007/23/EC, is 23 mei 2007 gepubliceerd. In een eerdere editie van de nieuwsbrief van NEN-Consumentenzaken (januari 2007) is aangegeven dat het Europese Parlement deze richtlijn eind 2006 had goedgekeurd. Nu is deze definitief.

De Europese Commissie heeft een mandaat uitgeschreven waarin het CEN verzoekt om Europese normen te maken die aangewezen zullen gaan worden onder deze richtlijn.
CEN/TC 212, voorheen 'Fireworks' maar inmiddels veranderd in 'Pyrotechnic articles' zal dit werk gaan uitvoeren. NEN zal het secretariaat gaan voeren van CEN/TC 212. Ministerie van VROM heeft aangegeven dat zij er een groot belang aan hecht aan het feit dat deze Europese normen op korte termijn gereed zullen zijn. De eerstkomende CEN/TC 212 vergadering vindt plaats op 16 en 17 oktober bij TNO in Rijswijk. De belangrijkste doelstelling is om de nieuwe structuur van CEN/TC 212 formeel vast te leggen en het werk te verdelen onder de diverse landen. Duitsland heeft aangegeven op het gebied van vuurwerk veel werk te willen verrichten. Frankrijk zal waarschijnlijk een leidende rol gaan spelen bij de ontwikkeling van de normen voor airbags en andere 'automotive pyrotechnic articles'. TNO zal namens Nederland experts leveren.
De voorbereidende Nederlandse normcommissievergadering vindt plaats op 25 september bij NEN in Delft.