Nr. 179
16 oktober 2007
Conferentie jeugd en overlast 'Ruimte geven door grenzen te stellen, Rotterdam doet het'
Versterking van de aanpak van de overlastgevende jeugd en het bieden van kansen aan jongeren zijn de uitgangspunten die zijn geformuleerd tijdens de conferentie jeugd en overlast van 15 en 16 oktober jl. Motto voor de aanpak is daarom 'ruimte geven door grenzen te stellen, Rotterdam doet het'. Dit motto past binnen het thema van het Jongerenjaar 2009. In 2008 krijgt dit al gestalte door diverse activiteiten. Aan de conferentie werd deelgenomen door burgemeester Opstelten, de wethouders Kriens en Geluk en onder meer door vertegenwoordigers van gemeentelijke diensten, deelgemeenten, scholen, politie, justitie en jeugdwerk. Tevens waren de ministers Rouvoet en Vogelaar en burgemeester Cohen van Amsterdam aanwezig.
Tijdens de conferentie is afgesproken dat op basis van de jeugdveiligheidsindex 20 Rotterdamse wijken een speciale jeugdaanpak krijgen. Dat betekent dat in deze jeugdaandachtswijken alle middelen worden ingezet om de jeugdoverlast binnen vijf jaar te verminderen. Per wijk komt voor 15 december a.s. een specifieke uitwerking en een stedelijk actieprogramma. De aanpak staat onder regie van de Jeugdconsul.
Afgesproken is ondermeer dat het instrument gezinscoaching aangescherpt wordt. Maatwerk op gezinsniveau moet de effectieve inzet van het instrument verbeteren. In dat kader komt er een onderzoek naar de mogelijkheid kinderbijslag niet rechtstreeks aan de ouders maar via de gezinscoach uit te keren. Ook het jongerenwerk krijgt een impuls; er komen 50 jongerenwerkers bij. De regie en sturing van de jeugdaanpak komt op wijkniveau in handen van één regisseur. Hiervoor wordt de huidige DOSA-systematiek verzwaard. Op basis van een grondige analyse komt er per gezin voortaan één actieprogramma; één gezin, één plan. Daarmee kan sneller en effectiever worden opgetreden en wordt voorkomen dat ieder voor zich met een jongere of gezin bezig is.
De (na)zorg van jeugdige gedetineerden krijgt speciale aandacht. Hiervoor wordt een justitiemarinier aangesteld naar het voorbeeld van de stadsmariniers. In de 20 jeugdaandachtsgebieden komen prestatieafspraken over het aantal begeleidings- en nazorgtrajecten. Ook komen er intensieve begeleidingstrajecten voor veroordeelde jongeren tot 23 jaar.
Rotterdam wil van het Kabinet dat de burgemeester de bevoegdheid krijgt om opvoedingsondersteuning en andere vormen van gezinsondersteuning op te leggen. Ook moeten ouders die de opvoeding niet aankunnen verplicht worden mee te doen aan begeleiding van zichzelf en hun kinderen. Verder moet de individuele aanpak van overlastgevende jongeren 'FF Kappe' een wettelijke verankering krijgen. Op die manier zijn er sancties mogelijk wanneer jongeren niet willen meewerken aan een contract met gedragsregels en een individueel traject. Ook wil Rotterdam speciale opvangmogelijkheden voor zeer overlastgevende jongeren. Hiervoor moeten zogenaamde campussen worden opgericht.
De jeugdveiligheidsindex is een combinatie van politiecijfers en bewonersoordelen over jeugd uit de Veiligheidsindex. Op basis hiervan worden bijvoorbeeld wijken met een hoog risico van jeugdoverlast onderscheiden. Iedere wijk krijgt een indexscore waarbij het gemiddelde op 100 is gesteld.
Noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam