VVD


15-10-2007

VVD-hoofdbestuur vraagt Rita Verdonk te kiezen

Het Hoofdbestuur van de VVD heeft mevrouw Rita Verdonk vandaag gevraagd een keuze te maken tussen haar lidmaatschap van de Tweede kamer en dat van de VVD.

Een voortzetting van beide lidmaatschappen leidt naar het oordeel van het Hoofdbestuur, ook onder strikte voorwaarden, tot een onwenselijke en onduidelijke situatie. Het Hoofdbestuur heeft Verdonk verzocht uiterlijk vrijdag 19 oktober schriftelijk te reageren. Indien zij negatief of niet binnen de gestelde termijn reageert, kan het hoofdbestuur niet anders dan een procedure tot ontzetting uit het lidmaatschap in gang zetten.

Partijvoorzitter Jan van Zanen sprak maandagavond in Den Haag met Rita Verdonk. Een eerdere poging van ere-leden van de VVD om mevrouw Verdonk op andere gedachten te brengen, bracht geen resultaat op. Het Hoofdbestuur constateert dat mevrouw Verdonk in de Tweede Kamer wil blijven zitten en tevens haar lidmaatschap bij de VVD wil behouden. Deze situatie is onwenselijk, want schadelijk voor de partij én in tegenspraak met de motie zoals deze is aangenomen op het VVD-congres op 15 september in Veldhoven.

Het Hoofdbestuur vindt dat niet kan worden toegestaan dat door continuering van de bestaande situatie ook maar de schijn wordt gewekt van twee VVD-smaldelen in de Tweede kamer, waarbij onduidelijkheid blijft bestaan over het kleinste smaldeel. Die situatie levert schade aan de partijorganisatie en dient te worden beëindigd.

Ook de idee het lidmaatschap van de VVD te kunnen handhaven onder zeer strikte voorwaarden (zoals het onherroepelijk en onvoorwaardelijk verklaren om gedurende het lidmaatschap van de Tweede Kamer geen politieke partij of beweging op te richten; of geen actieve invulling te geven aan het partijlidmaatschap, waarbij een leidende rol in de VVD wordt gesuggereerd) lijkt het hoofdbestuur enerzijds een vrijwel onmogelijke opgave en anderzijds blijft de ongewenste onduidelijkheid daarmee bestaan.

Het Hoofdbestuur heeft zich in deze laten bijstaan door prof.mr. D.J. Elzinga (RUG) en mr. H.J.A. Knijff van De Brauw, Blackstone en Westbroek advocaten.