Gemeente Montferland

Vereniging Agrarisch Landschapsbeheer Oude-IJssel (VAL) komt bijeen.

Op dinsdag 16 oktober 2007 om 20.00 uur komt de Vereniging Agrarisch Landschapsbeheer Oude IJssel (VAL) bijeen in t Heuveltje Sint Jansgildestraat 27. De VAL is actief op het gebied van agrarisch landschapsbeheer en de daarbij behorende subsidieaanvragen. Het werkgebied ligt in de gemeenten Oude IJsselstreek, Montferland en Doetinchem. De VAL wil de avond gebruiken om geïnteresseerde kennis met de vereniging te laten maken en hen laten zien wat zij kan betekenen.

In haar werkgebied is de vereniging bezig met de versterking van de natuur, het bos en landschap. Dit doet zij samen met geschoolde en gecertificeerde agrariërs die in het gebied hun bedrijf voeren en wonen. Tot voor kort was het gebied een blinde vlek op de kaart, maar door het verkrijgen van een startsubsidie van o.a. de gemeente Montferland is daar verandering in gekomen. Montferland onderstreept hiermee de rol van bemiddelaar die de vereniging tussen de gemeente en provincie vervult.

De VAL vraagt namens particulieren subsidies om zo subsidieregelingen optimaal te benutten. Zij draagt daarmee in belangrijke mate bij aan de invulling van de instrumenten die de provincie en de gemeenten hiervoor inzetten. Gezien de geografische en cultuurhistorisch achtergronden bestaat de subsidie hoofdzakelijk uit landschapselementen zoals: elzensingels, hoogstam fruit, poelen, bosjes, singels en houtwallen.

De VAL werkt samen met particuliere grondeigenaren en beheerders van bijvoorbeeld landgoederen, natuurterreinen aan verantwoord landschapsbeheer. Door het verwerven van opdrachten en die te laten uitvoeren door geschoolde krachten ontstaat er een gevarieerd landschap. Om haar taak goed te kunnen doen is de vereniging opzoek naar met name agrariërs die tegen een vergoeding de werkzaamheden uitvoeren en naar projecten die kunnen worden uitgevoerd.

Tijdens de informatieavond geeft de VAL uitleg over haar werkzaamheden en subsidiemogelijkheden. Zij nodigt geïnteresseerde uit de avond te bezoeken om kennis met de vereniging te maken. De informatieavond ziet er o.a. als volgt uit: welkom door de VAL, presentatie van de Dienst Landelijk Gebied over subsidiemogelijkheden, fotopresentatie over beheer van landschapselementen.

In de pauze van de avond kunt u meteen zien welke subsidiemogelijkheid voor uw grond mogelijk is. De provincie brengt die avond kaarten mee, waarop te zien is, waarvoor u in aanmerking komt.. Is het op de avond zelf te druk dan, wordt uw naam genoteerd en u wordt teruggebeld. De provincie en de gemeente Montferland zijn op deze avond ook aanwezig.