Ingezonden persbericht
PERSBERICHT, 16 OKTOBER 2007
Biologische sector gaat door met verdoofd castreren
De uitkomsten van een onderzoek door Wageningen Universiteit naar het verdoofd castreren van biggen zijn voor biologische varkenshouders een bevestiging van hun ervaringen in de dagelijkse praktijk. Verdoving werkt, maar niet feilloos. Het einddoel blijft om zo snel mogelijk af te komen van het castreren.
Gisteren aan het eind van de middag maakte de Animal Sciences Group van de WUR de resultaten bekend van een onderzoek naar het verdoofd castreren van biggen, dat werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV. Dit onderzoek werd opgestart in januari. Het onderzoek bevestigt de praktijkervaring dat biggen minder schreeuwen en rustiger zijn bij het verdoofd castreren met lidocaïne. Lidocaïne neemt echter niet alle pijn weg. Daarom blijft het einddoel van de Vereniging Biologische Varkenshouders en Biologica, om zo snel mogelijk af te komen van het castreren.
Methoden
Verdoofd castreren gebeurt in de biologische varkenshouderij sinds 1 juli 2007. De biologische varkenshouders legden zichzelf de maatregel op en namen hiermee het voortouw. Tot nu toe is gekozen voor verdoving met lidocaïne, daarbij gesteund door de Dierenbescherming. Op sommige bedrijven die met lidocaïne verdoven, wordt nu geëxperimenteerd met een pijnstiller, waarmee ook de napijn kan worden verminderd. De wenselijkheid van een pijnstiller tegen de napijn is een van de concrete resultaten van het onderzoek. Het onderzoek biedt tevens perspectief op een alternatief, namelijk algehele verdoving met CO2. Deze methode is echter nog niet praktijkklaar.
Berengeur
Om te kunnen stoppen met castreren is het van belang dat het vlees geaccepteerd wordt in buurlanden waarheen het vlees geëxporteerd wordt. Dit hangt ervan af of het technisch mogelijk is berengeur terug te dringen. Bij een klein percentage mannelijk dieren ontstaat bij braden van het vlees een nare geur die berengeur wordt genoemd. Daarom willen veel afnemers perse geen vlees van ongecastreerde varkens en gelden allerlei internationale handelsbeperkingen ten aanzien van berenvlees. Op dit moment wordt onderzocht wat de acceptatie is van vlees van ongecastreerde biologische beertjes in binnen- en buitenland.
Einde persbericht
---