Noordpool verdwijnt als sneeuw voor de zon
Vanco Arctic Survey-expeditie onderzoekt ijslaagdikte op Noordpool
Schiphol-Rijk, 16 oktober 2007 Pen Hadow (45), de grootste Noordpoolavonturier van onze tijd en milieuvoorvechter, leidt begin 2008 een nieuwe Noordpoolexpeditie: de Vanco Arctic Survey. Doel van deze barre tocht is nauwkeuriger vast te stellen hoe dik de ijskap op de Noordpool is en in welk tempo deze smelt. De gegevens die het expeditieteam tijdens deze missie verzamelt, helpen regeringen over de gehele wereld om zich beter voor te bereiden op deze onontkoombare meltdown . Tot nog toe zijn metingen van de ijskap verricht vanuit satellieten, vliegtuigen en onderzeeërs. Deze metingen waren echter verre van accuraat. In de bovenste twee graden noorderbreedte van het aardoppervlak had bijvoorbeeld geen enkele satelliet bereik. De enige manier om daar de dikte van de ijskap te meten, is door er ter plekke metingen te verrichten.
De Vanco Arctic Survey zal de meest gedetailleerde en nauwkeurige gegevens ooit opleveren over de dikte van de ijskap op de Noordpool. Deze ijskap drijft op de Arctische Oceaan, in tegenstelling tot het ijs op de Zuidpool, dat op een landmassa ligt. Het verdwijnen van de ijskap op de Noordpool zal de klimaatveranderingen op de wereld versnellen, het zeeniveau doen stijgen en geopolitieke conflicten over bodemschatten ontketenen. Wetenschappers schatten dat het ijs op de Noordpool over zestien tot honderd jaar is verdwenen.
Als we ontdekken dat het centrale gedeelte van de poolkap echt zo snel dunner wordt als sommige experts vrezen, zal deze expeditie politieke leiders overal ter wereld wakker schudden. Dan ontkomen ze er niet aan direct maatregelen te nemen tegen het smelten van het ijs op de Noordpool , zegt expeditieleider Pen Hadow.
De opwarming van de aarde heeft een enorme impact op het klimaat en de economie van bijna elk land op aarde. Van Nederland, bijvoorbeeld, ligt ongeveer 40 procent onder zeeniveau. Dit is inclusief de dichtbevolkte Randstad, tevens het economische hart van Nederland. Hoewel Nederland redelijk veilig ligt achter de dijken van het Deltaplan, is de verwachting dat de vele rivieren in Nederland het regen- en smeltwater niet aankunnen. Tot 2050 stijgt de temperatuur in Nederland tussen de 0,5º en 2º C. De komende jaren neemt de neerslag tijdens de zomers toe met vijf tot twintig procent.
Het team van de Vanco Arctic Survey bestaat uit Hadow, poolonderzoekster Ann Daniels en de fotograaf Martin Hartley. Zij beginnen in februari 2008 aan een voettocht, waarbij ze een sleeboot achter zich aantrekken. De Vanco Arctic Survey-expeditie vertrekt in februari vanuit Point Barrow, Alaska. Naar verwachting bereiken ze na ongeveer 120 dagen de 2.000 kilometer verderop gelegen geografische Noordpool. De expeditieleden krijgen tijdens de tocht te maken met temperaturen tot -50º C (gevoelstemperaturen tot -90º C). Op sommige plekken zijn meren ontstaan, die ze zwemmend zullen moeten overbruggen in speciale thermische pakken met de sleeboot achter zich aan. Pen Hadow heeft dit overigens eerder alleen gedaan. Na twee vergeefse pogingen bereikte hij in 2003 als eerste mens lopend, zonder tussentijdse bevoorrading, de geografische Noordpool.
Het team gebruikt de volgende innovatieve technologie voor de expeditie.
* Een speciaal voor deze tocht ontwikkelde impulsradar (teruggebracht van honderd naar vier kilogram) voor het meten van de sneeuw- en ijsdikte.
* Een sleecomputer waarmee het team elke dag een webcamuitzending van vijf minuten verzorgt.
* Een LifeShirt analyseert de reactie van het lichaam van de teamleden op deze voor de mens extreem vijandige omgeving.
* Elk teamlid heeft een radiocommunicatiesysteem bij zich om onderweg te communiceren met de andere teamleden. Dit systeem is speciaal gemaakt om perfect te functioneren bij temperaturen ver onder nul graden Celsius.
* Vitale computeronderdelen zijn zo gemaakt, dat ze uitstekend functioneren bij -20º C tot -40º C.
De expeditie is een samenwerkingsverband tussen vooraanstaande oceanografen en klimatologen van de Universiteit van Cambridge en de US Naval Postgraduate School. NASA, het Met Office in het Verenigd Koninkrijk en de European Space Agency (ESA) participeren ook in het project.
Telecombedrijf Vanco is de hoofdsponsor van deze expeditie. We geloven dat we met dit initiatief de hele telecomsector vertegenwoordigen , zegt Bertil Holthuis, algemeen directeur van Vanco Nederland. We sponsoren deze onderneming, omdat we vinden dat de telecomsector een unieke en cruciale rol speelt in het bereiken van een duurzame wereld. Een wereld waarin economische groei hand in hand gaat met milieubescherming. Vanco is de aangewezen partij voor dit project. Wij leveren datanetwerkdiensten aan meer landen dan welk bedrijf ook. Voor het eerst kunnen we dankzij de ongeveer tien miljoen verzamelde gegevens inschatten hoe snel de ijskap smelt. Dit soort grote wetenschappelijke expedities is ondenkbaar zonder de geavanceerde technologie van vandaag.
###
Over Vanco
Vanco plc (FTSE: VAN) is de enige wereldwijde Virtual Network Operator (VNO). Het door Vanco bedachte VNO-model is een eenvoudig inzetbare en flexibele sourcing-aanpak. Het bedrijf bezit zelf geen netwerkinfrastructuur, maar heeft op basis van 550 contracten met internationale en lokale carriers de beschikking over wereldwijde netwerkinfrastructuren. Vanco biedt zakelijke klanten (direct of via partners) kosteneffectieve, geoptimaliseerde en volledig beheerde netwerkoplossingen. In 230 verschillende landen maken de grootste internationale ondernemingen gebruik van deze strategische netwerkoplossingen. Klanten zijn bijvoorbeeld Accor Hotels, Avis Europe, British Airways, Ford Motor Company, IBM/Lloyds Nutreco, TSB, Siemens en SigmaKalon. Deze bedrijven beschikken over de grootste geografische dekking via één leverancier.
Voor meer informatie een beeldmateriaal:
Lammers van Toorenburg Benelux PR
Annemiek Driessen
Tel.: 030 - 65 65 070
E-mail: vanco@lvtpr.nl