Gemeente Utrecht


beantwoording van schriftelijke vragen 2007, nr. 106 inzake pardonregeling.


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
106 Vragen van mevrouw E. Schell
(ingekomen 26 september 2007
en antwoorden door het college verzonden op 16 oktober 2007)


Staatssecretaris Albayrak heeft 55 miljoen euro gereserveerd voor de uitvoering van het generaal pardon in Nederland. Het Rijk heeft in de Rijksbegroting voor 2008 geconcludeerd dat deze 55 miljoen niet afdoende is. Daarom heeft het Rijk 300 miljoen euro extra begroot voor de Centrale Opvang Asielzoekers. Naast deze kostenoverschrijding, zijn er volgens de landelijke VVD met betrekking tot het generaal pardon nog meer verrassingen te verwachten.

Een aantal van deze verrassingen valt onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. Naast de vergunningverstrekking zal bij de opvang van deze mensen immers ook rekening gehouden moeten worden met extra kosten zoals bijstand, bijzondere bijstand, huisvesting etcetera. Voor deze kosten heeft het Rijk geen aanvullende middelen vrijgemaakt.

Donderdag 20 september is in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling het plan van aanpak voor het generaal pardon voor de gemeente Utrecht besproken. Hieruit kwam naar voren dat de gemeente Utrecht verantwoordelijk is voor de opvang van 400 tot 450 van de 700 pardonkandidaten in de stad. Dit moet eind 2009 geregeld zijn.

De VVD heeft over deze ontwikkelingen de volgende vragen:

1. Is het al bekend hoeveel van de door het Rijk gereserveerde gelden bestemd zijn voor de gemeente Utrecht?


Nee. De vergoeding is afhankelijk van het aantal gehuisveste pardonkandidaten en het is nog onbekend hoeveel mensen precies in Utrecht tot eind 2009 gehuisvest gaan worden. De verdeling van de extra gelden voor inburgering over de gemeenten is nog onbekend.

2. Zo ja, is dit Utrechtse deel voldoende om alle kosten te dekken die de gemeente moet maken voor de mensen die definitief onder het generaal pardon vallen? Hierbij denkt de VVD niet alleen aan de kosten rondom de vergunningverstrekking, maar ook voor alle extra kosten die de gemeente in de toekomst voor deze mensen moet maken. Het gaat hier volgens de VVD bijvoorbeeld om kosten voor huisvesting, opvang, inburgering, bijstand, bijzondere bijstand en reintegratietrajecten.


Zie vraag 1

3. Kan het College per kostenpost inzichtelijk maken hoeveel bovengenoemde (extra) kosten zullen zijn? Zou het College ook andere kostenposten die zij ziet, hierbij willen noemen?


Bij de berekening van de extra kosten van de pardonregeling dient in ogenschouw genomen te worden dat tussen de 40 en 50% van deze doelgroep sowieso recht had op een verblijfsvergunning. Deze ervaringscijfers zijn gebaseerd op de resultaten van het inmiddels afgesloten project terugkeer (26.000). Wat de precieze kosten van de pardonregeling zijn moeten in dit licht bekeken worden.


Daarnaast hangen de kosten samen met de individuele situaties van mensen. Een deel van de doelgroep heeft huisvesting nodig en anderen wonen al in bij hun echtgenoot. Sommige mensen zijn analfabeet en anderen spreken al perfect Nederlands. Een deel van de doelgroep heeft grote afstand van de arbeidsmarkt als gevolg van het jaren niets kunnen en mogen doen. Anderen kunnen en gaan direct aan het werk. De precieze situatie van alle pardonkandidaten op deze gebieden is onbekend. De totalen kosten uitgesplitst naar de verschillende gebieden is daardoor niet te realiseren.


Het college vindt het haar verantwoordelijkheid het proces van huisvesting, inburgering en reïntegratie goed te laten verlopen. Deze doelgroep heeft vele jaren gewacht zonder een toekomstperspectief en het is nu onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze doelgroep goed te ondersteunen richting geslaagde integratie.

4. Heeft u de garantie van het Rijk gekregen dat alle extra kosten door het Rijk worden gedekt? Indien dit nog niet bekend is, wanneer krijgen we dan zekerheid?


Nee, er is in het bestuursakkoord tussen VNG en kabinet afgesproken dat een bedrag van maximaal 55 miljoen extra beschikbaar is voor de uitvoeringskosten (bv bijzondere bijstand woninginrichting) van het pardon. Er is wel een inhoudelijke en financiële evaluatie voor begin 2009 tussen kabinet en VNG afgesproken. De uitkomst daarvan kunnen we u pas in 2009 berichten.


---- --