Senternovem


16-10-2007 | Prins van Oranje opent Top Instituut Watertechnologie

Op 16 oktober hield de prins van Oranje een toespraak bij de opening van het Technologisch Top Instituut Watertechnologie Wetsus in Leeuwarden. Zijn toespraak stond vooral in het teken van de wereldproblematiek rond water. "De verbinding van wetenschap en economie met één van de grootste maatschappelijke problemen van deze aarde ligt mij nauw aan het hart", aldus de prins. Hij gaf daarbij aan dat het Technologisch Top Institut Water daarin een belangrijke rol kan spelen. De prins: "Voortbouwend op de positieve ontwikkelingvan Wetsus in de afgelopen jaren heb ik er alle vertrouwen in dat deze rol verder uitgebouwd zal worden en dat de wetenschap, het bedrijfsleven en de publieke sector daar de vruchten van zullen plukken." Hij wenste ten slotte het instituut en al de deelnemers veel sucees toe bij het uitdagende en verantwoordelijke werk.

Prins Willem Alexander 1 Aandacht voor jongeren Na de prins spraken diverse sprekers over het belang van watertechnologie en de rol van de watersector. Na een uitgebreid bezoek aan de de demovloer, waar tientallen bedrijven hun kunnen toonden, was er gelegenheid verschillende workshops te bezoeken. Er was ook speciaal rekening gehouden met jonge bezoekers. In een speeddatesessie werden zij op speelse wijze geïnformeerd over het werken in de watersector. Buiten kon een grote truck van de Rijksuniversiteit Groningen worden bezocht. Deze truck rijdt normaal gesproken door het land en bezoekt middelbare scholen om de leerlingen te interesseren voor de studies wiskunde en natuurwetenschappen.

Prins Willem Alexander 2 Nieuwe technologieën
In het TTIW werken kennisinstellingen en bedrijven uit de Nederlandse watersector samen aan nieuwe technologieën voor de oplossing van de waterproblematiek. Kennis omgezet in concrete producten moet uiteindelijk ook leiden tot een versterking van de Nederlandse exportpositie.

Wetsus heeft sinds 2004 een watertechnologisch onderzoeksprogramma en bouwt daar nu als TTIW op voort. Het programma is gericht op technologie voor de drink- en industriewatervoorziening, de behandeling van afvalwater, de toepassing van sensoren, de ontwikkeling van aan water gekoppelde nieuwe energiebronnen en de interactie met het natuurlijke watersysteem. Belangrijk uitgangspunt is duurzaamheid.

Het TTIW is onderdeel van het nationale Innovatieprogramma Watertechnologie. Het onderzoeksprogramma wordt voor een deel gefinancierd vanuit het ministerie van Economische Zaken met een bedrag van 35 miljoen euro voor een periode van vijf jaar. Ongeveer vijftig bedrijven en overheden en tien kennisinstellingen zijn aan het TTIW Wetsus verbonden en dragen in de onderzoeksactiviteiten bij in de financiering van het instituut.