Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk SV/WV/07/22228 Doorkiesnummer Datum 16 oktober 2007

Onderwerp Kabinetsstandpunt mediprudentie in de
verzekeringsgeneeskunde

UWV en de beroepsgroep van verzekeringsartsen NVVG starten initiatieven die gericht zijn op de kwaliteit van de claimbeoordeling arbeidsongeschiktheid. UWV zal de al bestaande casuïstiekbesprekingen van verzekeringsartsen meer gestructureerd opzetten en de commentaren daarop systematischer bundelen. Hiermee zal UWV het interne kwaliteitsbeleid verder ontwikkelen. De NVVG zal een zogenaamde mediprudentiecommissie opzetten die op basis van deze en andere verslagen deskundig becommentarieerde rapportages zal publiceren. Op deze manier wordt het advies van de Gezondheidsraad over de mediprudentie dat ik u hierbij opstuur, in praktijk gebracht. Ik verwacht dat hiervan een kwaliteitsimpuls uitgaat op het werk van UWV.

Advies Gezondheidsraad
Op 4 juni 2007 heeft de Gezondheidsraad het advies "Verzekeringsgeneeskundige mediprudentie" uitgebracht. Hiermee bouwt de Gezondheidsraad voort op zijn advies "Beoordelen, behandelen, begeleiden. Medisch handelen bij ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid" van 22 juli 2005. De Gezondheidsraad verstaat onder mediprudentie een algemeen toegankelijke en dynamische verzameling van geanonimiseerde en deskundig becommentarieerde verzekeringsgeneeskundige rapportages. Dit is een vorm van medische casuïstiek die onderdeel is van een professioneel kwaliteitssysteem. Het gaat dan om het ontwikkelen van consensus binnen de beroepsgroep van verzekeringsartsen over wat in een bepaald geval een juiste beoordeling is. Door verzekeringsgeneeskundige mediprudentie wordt de kwaliteit van de verzekeringsgeneeskundige beoordeling verhoogd, wordt de rechtsgelijkheid en rechtszekerheid van de beoordeelden bevorderd en wordt de verzekeringsgeneeskundige beroepsuitoefening transparanter. De Gezondheidsraad heeft een toetsingskader ontwikkeld waarmee een verzekeringsgeneeskundige rapportage becommentarieerd kan worden. Ook heeft hij een voorstel gedaan voor een procedure hoe mediprudentie tot stand zou kunnen komen. De Gezondheidsraad denkt dat een op te richten commissie mediprudentie zinvol zou kunnen zijn omdat in de beginfase een zekere mate van regie nodig is om de kwaliteit te garanderen.

Ons kenmerk SV/WV/07/22228

Standpunt
Ik vind dit een waardevol advies. Ik acht het een goede zaak dat verzekeringsartsen met elkaar spreken over hoe zij de functionele mogelijkheden van iemand beoordelen. De beoordeling van arbeidsmogelijkheden is immers geen mathematisch proces maar een op het individu toegesneden beoordeling. Bij mediprudentie is zowel het proces zelf als het resultaat zinvol: groepen van verzekeringsartsen bespreken onderling elkaars verzekeringsgeneeskundige rapportages, en deze besprekingen resulteren uiteindelijk in openbare en deskundig becommentarieerde beoordelingsrapportages.
Het gaat er nu primair om dat UWV als verantwoordelijke voor de claimbeoordeling binnen de arbeidsongeschiktheidswetten mediprudentie opneemt als onderdeel van het kwaliteitsbeleid van de eigen organisatie. UWV geeft dit vorm door in regionaal verband verzekeringsgeneeskundige rapportages op gestructureerde wijze te bespreken en van commentaar te voorzien conform het advies. De resultaten daarvan worden landelijk beoordeeld op relevantie voor mediprudentie. Met deze werkwijze bouwt UWV voort op al bestaande cauïstiekbesprekingen.
De beroepsgroep van verzekeringsartsen NVVG zal conform het advies van de Gezondheidsraad een multidisciplinair samengestelde mediprudentiecommissie in het leven roepen. In deze commissie kunnen leden van de beroepsgroep becommentarieerde casussen inleveren. Ook UWV zal dit doen. De commissie beslist vervolgens met het toetsingskader van de Gezondheidsraad welke casussen en welke commentaren zij zal publiceren. Daarbij kan worden gedacht aan rapportages die relevant zijn voor anderen omdat zij een dilemma schetsen of een lacune in wetenschappelijke kennis signaleren. Door deze procedure verwacht ik dat het belang van mediprudentie breed gaat leven in de verzekeringsgeneeskundige beroepsgroep waardoor de kwaliteit van de claimbeoordeling verder verbeterd wordt.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Bijlage(n):
Advies Verzekeringsgeneeskundige mediprudentie


---