SGP


16 - 10 - 07 | SGP bepleit internationale troepenmacht in Gaza

De SGP wil een internationale troepenmacht stationeren in Gaza. SGP-kamerlid Van der Staaij stelt dit voor in het overleg met de regering over het Midden-Oosten.
Zo'n troepenmacht zou rust en orde kunnen brengen in de Gazastrook. Bovendien kan zo worden voorkomen dat er vanuit dit gebied aanvallen worden uitgevoerd op Israel.
Tenslotte zou zo'n internationale vredesmissie een begin kunnen maken met de noodzakelijk
wederopbouw van Gaza.

---

----------

AO Midden Oosten
16 oktober 2007
Van der Staaij

Twee kanten
Spreken over het Israelisch-Palestijnse conflict betekent spreken over een verhaal met twee kanten: de ene kant is de ambulance met een hoogzwangere vrouw, de andere kant is de ambulance volgeladen met explosieven. Oftewel: Het Israëlische recht op zelfbescherming versus het recht van de Palestijnen op een menswaardig bestaan. Wie één van deze beide zijden onvoldoende meeweegt, komt altijd scheef uit. Dit zien we bijvoorbeeld heel sterk in de VN-Mensenrechtenraad, waar een extreme focus op Israel bestaat en steevast Israel op de korrel wordt genomen als hét land wat zich schuldig maakt aan allerlei mensenrechtenschendingen. Vergaderingen van de Mensenrechtenraad ontaarden maar al te vaak in tirades tegen Israel, terwijl tal van landen die de mensenrechten compleet aan de laars lappen niets te duchten hebben. Nederland maakt deel uit van deze Raad; is op dit moment zelfs vice-voorzitter. Is de minister bereid om bij deze volstrekte eenzijdigheid tijdens geschikte momenten en via de geëigende kanalen krachtig de vinger te leggen? Kan Nederland haar positie als vice-voorzitter gebruiken om een meer evenwichtige focus van deze Raad te realiseren?

Gaza
Sinds Israel de Gazastrook verliet, zijn vanaf deze streek enkele duizenden raketten afgevuurd op Israel. Dat vormt de duidelijke keerzijde van het afstaan van gebieden door Israel. Natuurlijk moet Israel op deze aanvallen proportioneel reageren. Maar wat is nog proportioneel als levens van de je burgers zinloos vernietigd worden? In plaats van hierover krokodillentranen te huilen, zou de internationale gemeenschap veel beter bijvoorbeeld Egypte steviger moeten aanpakken en erop aandringen dat de wapensmokkel vanuit Egypte naar Gaza (dat wil zeggen: Hamas) serieus wordt bestreden. Heel terecht merkt de brief van de minister op, dat Hamas al tijden lang zijn militaire capaciteiten gestructureerd en gestaag opbouwt. We creëren hiermee een groeiend probleem voor de toekomst.

Zou de internationale gemeenschap feitelijk niet een vredesmacht moeten positioneren in Gaza om uit de impasse te komen? Dat is ingrijpend, maar op welk ander alternatief kunnen we wachten? Een dergelijke vredesmacht zou daar rust en orde moeten brengen en de veiligheid van Israel mede moeten dienen. Zo zou wellicht een einde kunnen worden gemaakt aan het wederzijdse geweld en een periode van afkoeling kunnen ontstaan. Bovendien kan dan serieus werk worden gemaakt van het verbeteren van de welhaast humanitaire crisis in het geïsoleerde Gaza.

Conferentie
Van groot belang is vanzelfsprekend de vredesconferentie die in principe in het najaar zal worden gehouden. Is de verwachting dat deze conferentie doorgang zal vinden, ook als de voorbesprekingen mogelijk weinig opleveren? Is de kans reëel dat landen als Saudi-Arabie en Syrië zullen meedoen? Op welke wijze worden zij hiertoe door de internationale gemeenschap gepusht? Kan die druk op hen verder worden vergroot?
Landruil lijkt een serieus agendapunt te worden. Israel zal echter zeer beducht zijn voor nieuwe terreuraanslagen vanuit de ontruimde gebieden. Wat zou de internationale gemeenschap kunnen doen of toezeggen om dit wezenlijke kernprobleem te verkleinen? Opgemerkt is reeds (door onder andere de speciale gezant van de EU voor het Midden-Oosten) dat het mislukken van deze top tot gevolg kan hebben, dat er een ergere geweldsuitbarsting komt dan na de mislukking van de topconferentie in Camp David in 2000. Deelt de minister deze sombere waarneming?

Overigens zal een akkoord hoe dan ook gecompliceerd zijn vanwege de scheiding tussen Gazastrook en Westoever. In die zin zal er altijd slechts sprake kunnen zijn van (letterlijk) een deeloplossing.

Iran
Over Iran hebben we het recent gehad met de staatssecretaris. Tegenover de minister herhaal ik de visie van de SGP-fractie, dat de internationale gemeenschap de druk op dit land verder moet opvoeren via economische sancties. Mijns inziens hoeft dit niet krampachtig louter binnen VN-kaders te gebeuren. Ook de EU heeft een eigen verantwoordelijkheid en zou zelf kunnen overgaan tot dergelijke sancties. Bieden de recente heldere uitspraken van zowel Merkel als Sarkozy geen handvaten hiertoe? Linksom of rechtsom: de druk op Iran moet serieus worden vergroot. Een nucleair Iran zou een nachtmerriescenario zijn voor de westerse wereld, en niet in de laatste plaats voor Israel. Zover moeten we het niet laten komen.

Libanon
De situatie in Libanon is de afgelopen periode niet noemenswaard verbeterd. Onverminderd is van belang dat de wapensmokkel vanuit Syrië naar Libanon een halt wordt toegeroepen. Vorig jaar âtijdens het bloedige conflict tussen Libanon en Israel- was iedereen danig geschrokken van het wapenarsenaal dat Hezbollah bleek te hebben. Grote hoeveelheden behoorlijk geavanceerde raketten stonden de beweging ter beschikking. De wapensmokkel vanuit Iran en Syrië was de periode daarvoor ernstig onderschat. Laten we niet een herhaling van deze situatie bewerkstelligen, waarbij Hezbollah opnieuw een sterk militair arsenaal kan opbouwen. Als we Iran en Syrië vanuit de internationale gemeenschap niet stevig durven aan te pakken, moeten we ook niet gaan klagen als Israël zelf aanvoerlijnen en infrastructuur in en naar Libanon aanpakt om verdere leveranties tegen te gaan. Ik heb begrepen, dat Nederland overweegt deel te nemen aan een Duits grensbewakingproject. Is hierover al een besluit genomen? Zal dit voldoende zoden aan de dijk zetten? Mijn fractie steunt graag een Nederlandse bijdrage op dit belangrijke onderdeel. dank u wel

SGP bepleit internationale troepenmacht in Gaza