Gemeente Schiedam


Oktober

Gemeenteraad bezoekt Schiedam Nieuwland op de fiets

16 oktober 2007

Een groot aantal leden van de Schiedams gemeenteraad heeft op zaterdag 13 oktober te voet en op de fiets een bezoek gebracht aan de wijk Nieuwland. Begeleid door de bewonersvereniging Wonen en Leven Nieuwland en wijkprocesmanager Daphne Kunst heeft de gemeenteraad onder aanvoering van de heer Oosthof kennis kunnen nemen van diverse ontwikkelingen, die in de wijk aandacht vragen.

Na ontvangst in het onderkomen van de bewonersvereniging aan de Nieuwe Damlaan bezocht de gemeenteraad een groot aantal objecten en projecten.

Bij de winkelstrip langs de Mgr. Nolenslaan werd de gemeenteraad ontvangen door een delegatie van de winkeliersvereniging. Er zijn plannen in voorbereiding voor het herinrichten van de Mgr. Nolenslaan. De winkeliers en het winkelend publiek ondervinden er ernstige overlast van een groep hangouderen. Sinds kort is in de Mgr. Nolenslaan en op de Parkweg een winkelstraatmanager actief, die de problemen inventariseert en oplossingen aandraagt.

In het stratengebied ten zuiden van de Mgr. Nolenslaan, begrensd door Piersonstraat en Nieuwe Damlaan, te weten de De Meesterstraat, De Wildestraat, Albardastraat en Loeffstraat loopt een project Velige Woonomgeving. Een medewerker van de afdeling Veiligheid lichtte één en ander toe.

Gemeenteraad bezoekt Nieuwland
Foto: Marcel Houtkamp

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het communicatiebureau. Hier werd een toelichting gegeven op de werkzaamheden en op de periodiek te verschijnen Nieuwlandkrant, die verspreid wordt onder alle bewoners van Nieuwland.

Op het Dr. Wibautplein gaf de projectmanager Nieuwland heeft een korte toelichting op de stand van zaken van de plannen voor het Dr. Wibautplein, mede tegen de achtergrond van het recent verwerven van de winkelstrip aldaar. De raadsleden werden hier door buurtbewoners bijgepraat over hun woonsituatie en het buurtpreventieteam, dat actief is in de omgeving van het plein.

Bewoners van de voormalige Opstandingskerk, die tot woongebouw is getransformeerd, lieten weten veel overlast te ondervinden van een sociaal onveilige woonomgeving. Plannen zijn in voorbereiding.

Ook in de omgeving van het nabijgelegen metrostation Troelstralaan wordt overlast ondervonden van een groep hangjongeren. Voortdurend wordt forse schade aangebracht aan het metrostation in de vorm van graffiti en vernielingen. Bewoners van de Vlaardingerdijk en omgeving waren ter plekke om de gemeenteraad te informeren over de zeer ernstige overlast, die ook zij ondervinden van deze groep. Correspondentie en fotos van de talrijke vernielingen werden aan de gemeenteraad overhandigd. De politie gaf aan bekend te zijn met de problematiek en onderzoekt de mogelijkheden om de overlast terug te dringen.

Daarna werd een toelichting gegeven op de woningbouwplannen in het gebied Burgemeester van Haarenlaan/PJ Troelstralaan en omgeving. De Burgemeester van Haarenlaan, het gedeelte tussen Nieuwlandplein en Vlaardingerdijk wordt gereconstrueerd. De werkzaamheden in dit gebied beginnen nog dit jaar.

Gemeenteraad bezoekt Nieuwland
Foto: Marcel Houtkamp

Aandacht werd ook gevraagd voor de bereikbaarheid van NS-station Schiedam-Nieuwland. Ook de haltering van de tram kwam ter sprake. Verderop, nabij de Piersonstraat, werd gekeken naar het tunneltje onder de spoorlijn. Daar is sprake van een sociaal onveilige situatie voor de gebruikers van het tunneltje. De mogelijkheden om de situatie daar te verbeteren zullen worden onderzocht, maar een probleem is, dat niet de gemeente eigenaar van het terrein is, maar de NS.

De rondgang door Nieuwland werd afgesloten met een bezoek aan twee locaties nabij de Parkweg. De geplande woningbouw op het gedeelte ten westen van de Parkweg, waar Over het Water moet verrijzen, ondervindt vertraging. Omwonenden van het Dr. Dreesplein deden gemeenteraadsleden suggesties om de leefbaarheid van het plein te verhogen.

Tot slot vond in restaurant Pan aan de Parkweg een discussie plaats tussen bewoners en gemeenteraadsleden, waarin zowel het werkbezoek als eventueel te nemen vervolgstappen aan de orde kwamen.

Van het werkbezoek wordt een verslag gemaakt met een voortgangsnotitie. Deelnemers aan het werkbezoek krijgen een verslag toegestuurd. Overige belangstellenden kunnen zich melden bij: Griffie, Harrie Jansson, telefoon 010-246 5434 of per e-mail hc.jansson@schiedam.nl.