Gemeente Moerdijk


16-10-2007: Strategiewijziging grondbeleid

Het college besluit in te stemmen met de nota grondbeleid 2007- 2011. Het gemeentelijk grondbeleid is een belangrijk instrument om sturing te kunnen geven aan de gemeentelijke doelstellingen op het gebied van werken en wonen.

De laatste jaren zijn er op het gebied van ruimtelijke ordening en grondbeleid tal van maatschappelijke en juridische ontwikkelingen geweest. Dergelijke ontwikkelingen kunnen de regisserende positie van de gemeente aantasten. Het gaat hier dan onder andere over de afname van gemeentelijke grondposities en diverse rechterlijke uitspraken met betrekking tot ruimtelijke ordening in het algemeen en grondbeleid in het bijzonder. Daardoor is het noodzakelijk om het huidige gemeentelijke grondbeleid te herzien.

Het college heeft het huidige grondbeleid geïnventariseerd en waar nodig geactualiseerd. Dit vanwege de nieuwe wetgeving, zoals de nieuwe wet ruimtelijke ordening en hieraan gekoppeld de grondexploitatiewet.

De hoofddoelstelling voor het opstellen van een nota grondbeleid is het bepalen van de gemeentelijke strategie ten aanzien van het grondbeleid. Dit gebeurt door middel van het inventariseren en actualiseren van de bestaande beleidslijnen en het creëren van nieuwe uitgangspunten voor het grondbeleid in de komende jaren. Daarnaast is de nota grondbeleid een toetsingskader voor de gemeentelijke begroting en -jaarrekening.

Deze nota schrijft, volgens de wensen van de gemeenteraad, een actievere koers voor dan voorheen het geval was. Die nieuwe koers is ingegeven door kernbegrippen, zoals zeggenschap (wat wordt gebouwd), kwaliteit (hoe wordt gebouwd), planning (wanneer wordt gebouwd) en kostenverhaal (wie betaalt wat.)

Het college stelt voor de beschikbare instrumenten beter te benutten. Het gaat hierbij om de toepassing van de wet voorkeursrecht gemeenten en de onteigeningswetgeving als planningsinstrument. Daarnaast wordt voorgesteld het gronduitgiftebeleid te herzien en het risicomanagement in het grondbeleid een nadrukkelijkere rol te geven. Met name in de woningbouwprojecten zal deze koerswijziging duidelijk naar voren moeten komen.

Aan de nota is ook een actieprogramma gekoppeld. Hierin komen onderwerpen aan de orde, zoals evaluatie van het grondprijzenbeleid en het uitwerken van strategisch grondaankoopbeleid.