Gemeente Groningen

vrijdag 12 oktober 2007:
Draadloos netwerk wint prijs voor veiligheidstoepassingen

De start van de proef Draadloos Groningen is nog maar net achter de rug en het eerste succes is al binnen. De gemeente Groningen en de regiopolitie Groningen hebben samen een prijsvraag gewonnen voor de toepassingen van de politie op het draadloze netwerk. De jury was uitermate lovend en noemde het project een bijdrage aan de operationele veiligheid en een model voor samenwerking over de grenzen van het bestuurlijke domein.

De toepassingen van de politie op het draadloze netwerk, zoals locatieonafhankelijke toegang tot bestaande politienetwerken, een mobiele attenderingsdienst, cameratoezicht en automatische nummerbordherkenning werden door de jury gezien als toepassingen die de veiligheid aanzienlijk kunnen vergroten. Naast de politie gaat ook de brandweer gebruiken maken van het netwerk.

Burgemeester Wallage reageerde verheugd op het nieuws en noemde het winnen van deze prijsvraag `een duidelijke erkenning dat dit draadloze netwerk vele gebruiksmogelijkheden biedt om de veiligheid van burgers in de stad, maar later ook landelijk te vergroten'. Erik van Zuidam, plaatsvervangend korpschef, is ook bijzonder blij met de prijs. 'De politie in Groningen is een korps dat zich sterk richt op innovatie. Met deze nieuwe mogelijkheden kunnen we de veiligheid voortdurend beïnvloeden'.

Het bedrag dat verbonden is aan de prijsvraag, 825.000 euro, wordt gebruikt voor verdere ontwikkeling van de toepassingen van de politie. Het is de bedoeling dat het project uiteindelijk landelijke toepassing krijgt.

Het Actieprogramma Maatschappelijke sectoren & ICT stimuleert oplossingen op het gebied van onder meer veiligheid en is een initiatief van de ministeries van BZK, Justitie, OCW, V&W, VWS en EZ. Eén van de instrumenten van het Actieprogramma is het vraaggericht aanbesteden in de vorm van een prijsvraag.

Het Akkoord en Draadloos
Het Akkoord van Groningen is een in 2004 opgericht samenwerkingsverband tussen de Gemeente Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. De partners hebben met elkaar als doel gesteld dat zij Groningen als kenniseconomie op de kaart zetten. Sinds de zomer van dit jaar is ook het UMCG aangeschoven bij het Akkoord van Groningen. In het Akkoordverband opperde in 2005 de Rijksuniversiteit Groningen het idee om een draadloos netwerk aan te leggen in de stad. Er is nu een proef Draadloos Groningen waar de toepassingen voor het draadloze netwerk worden getest, zoals die van de politie. Het is de bedoeling dit netwerk in 2008 stadsdekkend te maken.